Coloradský súd zrušil zákaz homosexuálnych sobášov

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 08:12 • 2 min
Coloradský súd zrušil zákaz homosexuálnych sobášov

DENVER - Coloradský štátny súd zrušil v stredu zákaz homosexuálnych sobášov, argumentujúc, že sa tým porušovalo ústavné právo. Uznesenie však sudca vzhľadom na očakávané odvolanie odložil, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ide o posledný z niekoľkých prípadov zrušenia zákazu sobášov osôb rovnakého pohlavia štátnym alebo federálnym súdom a následné zdržanie rozhodnutia pre odvolania sa na vyšších justičných inštanciách.
      

Podľa hlavného sudcu je zákaz, odobrený voličmi v roku 2006, v rozpore so základným ústavným právom na sobáš.
      

Uzatváranie manželských zväzkov medzi partnermi rovnakého pohlavia je momentálne legálne v 19 štátoch USA a vo Federálnom dištrikte Kolumbia.
      

Na druhej strane, generálny prokurátor štátu Utah sa hodlá priamo odvolať na najvyššom súde ohľadom júnového rozhodnutia federálneho odvolacieho súdu, ktorý podporil homosexuálne manželstvá v tomto konzervatívnom mormónskom štáte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona