Colný úrad Nitra odviedol do rozpočtu vyše 1,5 milióna eur z páleníc

NETKY.SK • 13 August 2014, 17:27 • 2 min
Colný úrad Nitra odviedol do rozpočtu vyše 1,5 milióna eur z páleníc

NITRA - Takmer 20.000 pestovateľov využilo v poslednom výrobnom období možnosť vyrobiť destilát z ovocia v niektorej z 33 registrovaných pestovateľských páleníc v Nitrianskom samosprávnom kraji.

slovakia

left justify in out

V týchto páleniciach je možné na základe povolenia colného úradu vyrábať vo výrobnom období, ktoré trvá od 1.7. bežného roka do 30.6. nasledujúceho roka, destilát z ovocia dopestovaného pestovateľmi so zníženou sadzbou spotrebnej dane z liehu o 50 %. Množstvo takto vyrobeného čistého liehu pre jedného pestovateľa a jeho domácnosť je obmedzené množstvom 43 litrov. Pri väčšom množstve vyrobeného destilátu sa uplatňuje základná sadzba, ktorá je dvojnásobne vyššia oproti zníženej. Colníci vykonávajú v páleniciach kontrolu. „Na spotrebnej dani z liehu odviedol Colný úrad Nitra za posledné výrobné obdobie do štátneho rozpočtu vyše 1,5 milióna eur,“ informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher. 
     

Pestovatelia majú možnosť požiadať prevádzkovateľa pálenice o kontrolu kvality vyrobeného destilátu, jeho koncentrácie, kontrolu množstva destilátu pretečeného kontrolným liehovým meradlom a odobratie destilátu do svojich nádob. Zároveň je prevádzkovateľ pálenice povinný zverejniť prevádzkový poriadok pálenice, ktorý upravuje najmä preberanie kvasu, odovzdanie destilátov pestovateľovi a riešenie reklamácií. Taktiež je povinný vyhotoviť pre pestovateľa vyskladňovací list, v ktorom uvedie  druh, množstvo destilátu v litroch, dátum výroby a prevzatia destilátu a sumu dane zaplatenej pestovateľom. Tento doklad slúži pestovateľovi ako doklad o nadobudnutí destilátu, a to aj pre prípad kontroly vykonávanej colníkmi. Destilát vyrobený v pestovateľskej pálenici však nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani iného uvádzania na trh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies