Colný úrad Michalovce upozorňuje cestujúcich z Ukrajiny na zákaz dovozu mäsa a mlieka

NETKY.SK • 10 Február 2023, 12:30 • 2 min
Colný úrad Michalovce upozorňuje cestujúcich z Ukrajiny na zákaz dovozu mäsa a mlieka

MICHALOVCE - Príslušníci finančnej správy z Colného úradu (CÚ) Michalovce takmer denne zaznamenávajú prípady pokusov o dovoz mäsa a mäsových a mliečnych výrobkov z Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

"Iba počas januára 2023 bolo na hraničných priechodoch zhabaných viac ako 520 kilogramov rôznych výrobkov živočíšneho pôvodu a cestujúcim boli vymerané náklady na ich likvidáciu vo výške 817 eur," uviedla v piatok hovorkyňa CÚ Michalovce Jana Nimrichterová. Finančná správa pripomína, že neobchodný dovoz tovaru živočíšneho pôvodu podlieha prísnym pravidlám.

 

Striktný zákaz dovozu sa vzťahuje na mäso, mlieko a výrobky z nich. Výnimka sa vzťahuje iba na sušené dojčenské mlieko a špeciálne potraviny potrebné zo zdravotných dôvodov, a to v množstve dvoch kilogramov. Pre iné, ako napríklad med, mušle či vajíčka platia množstevné obmedzenia do dvoch kilogramov. "Ak nie sú tieto pravidlá dodržané, živočíšne výrobky sú v zmysle platnej legislatívy zhabané a zlikvidované, pričom pri zhabaní tovaru sú cestujúcim vymerané náklady na likvidáciu," uviedla hovorkyňa.

 

Umožnený je neobchodný dovoz potravín, ako napríklad chlieb, koláče, sušienky, čokoláda, cukrovinky a sladkosti, potravinové doplnky v balení pre konečného spotrebiteľa, cestoviny nemiešané s mäsovým výrobkom ani ním neplnené. "Takýto príležitostne dovážaný tovar má byť určený pre osobnú spotrebu cestujúceho alebo ako dar jeho blízkym, a tomu má zodpovedať aj jeho množstvo. V cestnej a železničnej doprave celková hodnota tovaru dovážaného dospelou osobou nesmie prekročiť sumu 300 eur, v prípade osoby do 15 rokov je to suma 150 eur," informovala Nimrichterová.

 

V minulom roku CÚ zaznamenal 249 prípadov porušenia týchto predpisov a zhabaných bolo 3366 kilogramov tovaru živočíšneho pôvodu. Medziročne išlo o 87-percentný nárast. Vo štvrtok (9. 2.) CÚ zlikvidoval viac ako 1150 kilogramov živočíšnych produktov, z toho 1050 kilogramov mäsa a mäsových výrobkov a 101 kilogramov mliečnych a ostatných živočíšnych výrobkov. Finančná správa odporúča cestujúcim vopred si overiť, či tovar, ktorý si plánujú doviezť, nepodlieha zákazom, obmedzeniam alebo limitom. Nezákonným dovozom tovaru nielen z Ukrajiny, ale aj z iných tretích krajín, sa môžu dopustiť colného priestupku, za ktorý hrozí postih. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona