Colník žiadal úplatok, dostal trojročnú podmienku

NETKY.SK • 25 Január 2016, 14:54 • 2 min
Colník žiadal úplatok, dostal trojročnú podmienku

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na päť rokov, peňažný trest päťtisíc eur a zákaz činnosti ako verejný činiteľ a v ozbrojených zboroch na sedem rokov uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠtS) v Banskej Bystrici bývalému colníkovi 46-ročnému Milanovi D. z Bratislavy. Rozsudok nie je právoplatný, hoci colník sa odvolania vzdal. Prokurátor, požadujúci nepodmienečný trest, sa vyjadrí v zákonnej lehote.

slovakia

left justify in out

Milan D. si ako colník v polovici minulého roka vypýtal úplatok od zástupcu rakúskej firmy za urýchlené vybavenie žiadosti. Rakúšania potrebovali povolenie na obchodovanie s vybraným minerálnym olejom a osvedčenie o zaradení do evidencie obchodníkov s touto komoditou. Milan D. najprv zástupcovi firmy povedal, že „toto nie je na fľašu a dezert“ a výšku úplatku konkretizoval na sedemsto eur. O dva dni nato zvýšil colník svoju požiadavku na 1 500 eur. Tým spáchal zločin prijímania úplatku ako verejný činiteľ.

 

Colník sa priznal už v prípravnom konaní a na súde vyhlásenie o vine zopakoval. Preto senát urobil dokazovanie iba v otázke trestu. Prokurátor poukázal na dovtedajší bezúhonný život a priznanie colníka a žiadal trest v dolnej hranici trestnej sadzby, ktorá je v tomto prípade päť až dvanásť rokov. Obhajca sa prihováral za podmienečný trest, pričom poukázal na doterajší spôsob života klienta, jeho priznanie i situáciu v rodine. Milan D. označil svoje konanie za nevysvetliteľný skrat a poprosil súd o zhovievavý postoj. Priznal, že po jeho zadržaní rodina prežívala stresové obdobie a na neho samého to malo výchovný a odstrašujúci účinok. Bývalý colník sľúbil, že v živote už nespácha žiaden trestný čin. Uviedol, že po skutku požiadal o skončenie služobného pomeru a v súčasnosti poberá výsluhový dôchodok.

 

Senát Milanovi D. vymeral tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu päť rokov. Bývalý colník sa musí podrobiť probačnému dohľadu súdu a sociálnemu výcviku s protikorupčnou tematikou. Pretože chcel pre seba získať majetkový prospech, súd mu uložil peňažný trest päťtisíc eur, ktorý ak nezaplatí, pôjde do väzenia na päť mesiacov. Okrem toho Milan D. nesmie pôsobiť sedem rokov vo funkcii verejného činiteľa a byť príslušníkom ozbrojených zborov Slovenskej republiky.

 

Súd pri určovaní trestu prihliadol na bezúhonný život Milana D., jeho priznanie a situáciu v rodine. Podľa predsedu senátu by nepodmienečný trest neprimerane postihol matku obžalovaného, jeho 5-ročnú dcéru a tiež manželku. Tá po prevalení kauzy potratila a doteraz má psychické problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies