Colníci zošrotovali "fejky" za milión eur

NETKY.SK • 18 Február 2014, 16:23 • 2 min
Colníci zošrotovali "fejky" za milión eur

BRATISLAVA - Tovar zaistili ešte minulý rok colníci v Brodskom.

slovakia

left justify in out

Viac než 25-tisíc kusov tovaru, ktorý bol označený falošnými ochrannými známkami, dnes zošrotovali pod dohľadom colníkov. Ak by sa tento tovar dostal na trh a predával sa ako originály, majiteľom ochranných známok by vznikla škoda 1 016 000 eur. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna. Ako dodala, tovar zaistili ešte minulý rok colníci v Brodskom pri kontrole zásielok. Colníci zistili, že tovar by mohol porušovať práva duševného vlastníctva, čo aj majiteľ ochrannej známky potvrdil. Išlo o deväť rôznych zásielok z Číny a Turecka, určených na európsky trh.

 

Pod dohľadom colníkov zošrotovali a spálili 13 500 kusov textilu, kabeliek a topánok s reprodukciami ochranných známok Hello Kitty, Spongebob, Burberry, Tommy Hilfiger či Gucci. Okrem toho zošrotovali aj 11 580 kusov gymnastického náradia, joystickov, hracích konzol a slúchadiel s reprodukciami ochranných známok Sony a Iron Gym. 

 

Keďže tento tovar bol zaistený pred nadobudnutím účinnosti nového zákona, ktorý už umožňuje colnému úradu poskytnúť tovar na humanitárne účely aj bez právoplatného rozhodnutia súdu, colný úrad postupoval podľa predpisov platných v čase zaistenia. Tie umožňujú finančnej správe zaistený tovar zničiť alebo bezodplatne poskytnúť na humanitárne účely až po splnení zákonom stanovených kritérií. "Možnosť poskytnutia zaisteného tovaru na humanitárne účely bola v tomto prípade vylúčená, keďže nebolo vydané právoplatné rozhodnutie súdu, že ide o falzifikát," zdôraznila Švárna. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona