Colníci zhabali na Korzike Picassov obraz v hodnote miliónov eur

NETKY.SK • 4 August 2015, 18:55 • 2 min
Colníci zhabali na Korzike Picassov obraz v hodnote miliónov eur

PARÍŽ - Francúzski colníci na ostrove Korzika skonfiškovali slávny Picassov obraz v odhadovanej hodnote 25 miliónov eur, ktorý podľa úradných príkazov nesmie opustiť územie Španielska, kde je považovaný za národný poklad.

slovakia

left justify in out

 Korzické úrady vyhlásili, že na pokus prepašovať oceňované dielo z roku 1906 s názvom Hlava mladej ženy do Švajčiarska boli vopred upozornení.
     

Olejomaľbu zhabali colníci z nákladnej lode kotviacej v korzickom prístave Calvi už v piatok po tom, ako im kapitán nebol schopný ukázať príslušné oprávnenie na prevoz obrazu.
     

Na lodi zároveň našli dokument potvrdzujúci, že obraz má vysokú kultúrnu hodnotu a nesmie opustiť územie Španielska, a teda maliarovu domovinu. 
     

Dielo pochádza z takzvaného Picassovho "ružového obdobia" a znázorňuje mladú ženu s dlhými čiernymi vlasmi. Jeho vlastníkom je španielsky bankár Jaime Botin. 
     

Ako sa dielo dostalo do prístavu Calvi nie je zatiaľ presne známe, uviedla agentúra Reuters. Ešte v máji tohto roka však španielsky najvyšší súd zamietol Botinovu žiadosť o vývoz obrazu do Londýna, pričom v rozhodnutí vtedy uviedol, že obraz je španielskym národným pokladom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies