Colníci zaistili falzifikáty v hodnote takmer 500.000 eur

NETKY.SK • 23 Október 2013, 16:50 • 2 min
Colníci zaistili falzifikáty v hodnote takmer 500.000 eur

TRNAVA - V týchto dňoch zaistili trnavskí colníci v Dunajskej Strede a Brodskom takmer 12.000 falzifikátov. Okrem toho nepustili do predaja viac ako 5000 hračiek a slnečných okuliarov, ktoré nespĺňali normy Európskej únie. Odhadovaná škoda zaistených falzifikátov je takmer 500.000 eur. TASR informovala hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Švárna.

slovakia

left justify in out

"Prvý prípad sa stal v Dunajskej Strede. Pri kontrole kontajnera z Číny colníci zaistili 9216 falzifikátov hračiek a detských tričiek. Išlo o napodobeniny ochranných známok BEYBLADE, BMW, Franklin & Marshall," konštatovala hovorkyňa s tým, že tovar bol určený pre slovenský a maďarský trh. Odhadovanú škodu, ktorá by vznikla ich predajom na trhu, predbežne vyčíslili na 156.528 eur. Z ďalšej čínskej zásielky colníci nepustili do predaja 2604 hračiek (plastové lietajúce vrtule so svetlom na baterky a plyšové hračky delfín tiež na baterky) a 2500 slnečných okuliarov. V spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou colníci zistili, že tovar nespĺňa európske kritériá o bezpečnosti hračiek a tovar do voľného obehu nepustili. Hračky boli vyrobené v Číne a boli určené pre slovenské obchody.

V rovnakom čase zaisťovali "fejky" pracovníci colnice aj v Brodskom. Počas kontroly zásielky našli 2699 falzifikátov pánskych zimných búnd, ktoré boli napodobneniny značiek Camp DAVID a NAPAPIJRI. Tovar pochádzal z Číny a smeroval na český trh. Odhadovanú škodu, ktorá by vznikla ich predajom na trhu, vyčíslili na 323.650 eur.

Tovar v oboch prípadoch videli aj zástupcovia majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falzifikáty. Práve oni teraz rozhodnú o osude búnd či detských tričiek. Do 10 pracovných dní majú možnosť vyjadriť sa, či chcú vo veci konať a akým spôsobom. V prípade právoplatného rozhodnutia súdu, že ide o tovar, ktorým sa porušuje právo duševného vlastníctva, hrozí majiteľovi tovaru pokuta až do výšky 66.388 eur.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona