Colníci zadržali takmer 14-tisíc falošných parfumov

NETKY.SK • 30 December 2014, 11:01 • 2 min
Colníci zadržali takmer 14-tisíc falošných parfumov

BRATISLAVA - Trnavskí colníci zadržali 13 920 parfumov. Mali pri nich podozrenie, že ide o reprodukcie ochranných známok Dior, Chanel, Lacoste, Gucci, Davidoff či Dolce Gabbana. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa colného úradu Trnava Iveta Švárna, keby sa parfumy predávali na trhu, spôsobili by majiteľom ochranných známok škodu približne 600-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Colníci z Trnavy parfumy zadržali v spolupráci s colníkmi Kriminálneho úradu finančnej správy. Mali totiž podozrenie, že ide o porušenie práv duševného vlastníctva ochranných známok svetoznámych značiek.

 

Colníci v Brodskom kontrolovali zásielku z Číny, ktorá mala podľa prepravných dokladov skončiť na európskom trhu. Svoje podozrenie na porušenie práv oznámili zástupcom majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falšovaný tovar. Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Môžu súhlasiť so zničením tovaru alebo podať návrh na súd za falšovanie ochrannej známky. Ako ďalej uviedla Švárna, napodobeniny parfumov sú častým obchodným artiklom, ktorý finančná správa odhaľuje pri vstupe do Európskej únie, ale aj na vnútornom trhu. 

 

Osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže colný úrad uložiť pokutu od 50 eur do 67-tisíc eur podľa závažnosti a druhu porušenia. Za opakované porušenie hrozí pokuta do 135-tisíc eur. "Falzifikáty sú v mnohých prípadoch tak dokonalé, že ich zákazník na prvý pohľad nespozná, originály napodobňujú najmä svojím obalom. Vôňa je však v niektorých prípadoch úplne odlišná a kvalita tiež. Upozorňujeme preto spotrebiteľov, aby parfumy kupovali v overených obchodoch a vyvarovali sa pouličným predajcom a tržniciam,“ dodala hovorkyňa Colného úradu Trnava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona