Colníci vlani zaistili na Slovensku stovky falšovaných tabletiek

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 07:08 • 2 min
Colníci vlani zaistili na Slovensku stovky falšovaných tabletiek

BRATISLAVA - Colníci zaistili vlani na Slovensku stovky falšovaných liekov. Vyše 80 balení s takmer 900 kusmi tabletiek sa nachádza v ich centrálnom sklade v Banskej Bystrici. V prospech štátu prepadlo aj 35 ampuliek s rastovým hormónom a 144 balení po 15 kusov kávy s nepovoleným liečivom na chudnutie.

slovakia

left justify in out

"Lieky ešte neboli zničené," povedala pre TASR hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková. V roku 2013 colníci zničili 93 balení falšovaných liekov. Posledné dva roky sa falšovatelia pokúšali dostať na slovenský trh najmä lieky na erektylnú dysfunkciu, chudnutie či nadmernú dennú ospalosť.

 

"Ak majú colníci podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva, tovar zaistia," vysvetľuje Macíková s tým, že majiteľa originálnej značky ihneď kontaktujú. V prípade, že potvrdí nepravosť, s falšovateľom sa môže dohodnúť mimosúdne, a to zničením tovaru pod colným dohľadom, alebo vec posunie na súd. "Falšované lieky prinášajú skupinám organizovaného zločinu obrovské ilegálne zisky," uviedol pre TASR Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

 

Európska únia podľa neho v posledných rokoch zaznamenala rastúci trend v zasielaní pirátskeho tovaru cez poštu, takmer 40 percent zadržaných balíkov obsahovalo falšované lieky. "V rámci EÚ sa vo vzťahu k liekom podarilo v roku 2013 otvoriť 1175 prípadov, čo predstavuje 3,69 milióna kusov balení liekov a trhovú hodnotu 11,9 miliardy eur," dodal. Falšované lieky sa k spotrebiteľom na Slovensku môžu dostať aj cez internet, upozorňuje polícia. V minulom roku vypátrala takmer 20 nelegálnych webových stránok v slovenskom jazyku s týmto sortimentom. Prevádzku nelegálnych internetových lekární označila za "masívne rozšírenú".

 

Takéto lieky môžu ľuďom zdravotne uškodiť, ich užitie môže končiť aj smrťou. Na prvý pohľad pritom vôbec nemusia pôsobiť podozrivo, nespĺňajú však požadované parametre na kvalitu a bezpečnosť, účinnú látku deklarovanú na obale nemusia vôbec obsahovať, upozorňuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona