Colníci uložili pokuty za viac ako 100-tisíc eur

NETKY.SK • 17 Február 2017, 08:54 • 2 min
Colníci uložili pokuty za viac ako 100-tisíc eur

BANSKÁ BYSTRICA – Porušovanie predpisov v Banskobystrickom kraji sa dialo aj v uplynulom roku.

slovakia

left justify in out

 Ich odhalenie sa darilo aj vďaka občanom, ktorí nahlasujú podnety prostredníctvom aplikácie „Pokladnica“. Vo viacerých prípadoch išlo o nedodržiavanie zákona o elektronickej registračnej pokladnici (ERP) a porušovanie práv duševného vlastníctva. Podľa hovorkyne Colného úradu Banská Bystrica Kataríny Podhorovej v roku 2016 vykonali banskobystrický colníci v rámci svojho kraja 975 kontrol zameraných na dodržiavanie zákona o ERP.

 

Cieľom kontrol bolo najmä zistiť, či obchodníci riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do elektronických registračných pokladníc a či im následne vydávajú pokladničný doklad, ktorý spĺňa náležitosti podľa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Takmer v polovici prípadov zistili porušenie zákona, za čo boli obchodníkom uložené pokuty za viac ako 100-tisíc eur.

 

„Okrem porušovania zákona o ERP sa v narastajúcom trende porušujú práva duševného vlastníctva. Banskobystrickí colníci na Pobočke colného úradu Banská Bystrica Pošta v roku 2016 zaistili 574 poštových zásielok, ktorých obsahom bol tovar podozrivý z porušenia práv duševného vlastníctva. Vo všetkých prípadoch išlo o fyzické osoby nepodnikateľov, preto nikto nebol riešený ani v priestupkovom konaní, nebol tam úmysel, skôr neznalosť, resp. oklamanie zákazníka predajcom a teda aj odosielateľom,“ doplnila pre SITA


Mnohí s úmyslom ušetriť, nakupujú cez internet v domnienke, že táto kúpa ho vyjde oveľa lacnejšie. Nie vždy sa to oplatí. Veľkú časť zásielok najmä z Číny, Singapuru a Indie tvorí tovar, u ktorého môže vzniknúť podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva – ide o falzifikáty. Ak oprávnená osoba pri takomto tovare potvrdí, že ide o falzifikát, svoj tovar v lepšom prípade už neuvidí. V horšom prípade hrozia vysoké pokuty, prípadne až možnosť trestného stíhania.


„Pokiaľ teda chcete niečo objednať cez internet, je múdre sa vopred informovať, čo je možné si cez e-shop objednať a bez problémov poslať, bez toho, aby sme mali problém so zadržaním zásielky alebo dokonca s trestným stíhaním,“ upozornila Podhorová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
pracovnik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies