Colníci odhalili podvod s tabakom, štát by prišiel o 376-tisíc eur

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 16:39 • 2 min
Colníci odhalili podvod s tabakom, štát by prišiel o 376-tisíc eur

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrickí colníci zabezpečili viac ako päť ton tabakovej suroviny. Analýza však preukázala, že ide o tabakové výrobky - tabak. Podvod na spotrebnej dani sa vyšplhal na viac ako 370.000 eur. TASR o tom dnes informovala Katarína Podhorová, hovorkyňa Colného úradu Banská Bystrica.

slovakia

left justify in out

"Začiatkom roka vykonávali colníci Colného úradu Banská Bystrica daňový dozor u podnikateľa v Rimavskej Sobote, ktorý je oprávnený obchodovať s tabakovou surovinou. V zmysle zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov na rozdiel od tabaku v rámci obchodovania tabaková surovina nepodlieha spotrebnej dani. Podnikateľ sa teda v rámci obchodných aktivít pokúsil túto skutočnosť využiť a tovar, s ktorým obchodoval, deklaroval ako tabakovú surovinu. Nakoľko uskladnená surovina vykazovala všetky znaky tabakového výrobku, colníci v rámci daňového dozoru a fyzickej kontroly nadobudli podozrenie, že ide o tabak," priblížila Podhorová.

 

Tovar colníci v súlade so zákonom zabezpečili a odobraté vzorky zaslali na expertízu do colného laboratória. Výsledky potvrdili ich podozrenie.

 

"Expertíza preukázala, že podnikateľ v skutočnosti obchodoval s tabakom, ktorý ale nebol na naše územie prepravený a ani označený kontrolnou známkou v súlade so zákonom. Colný úrad rozhodol o prepadnutí zabezpečeného tovaru v prospech štátu a tabak v množstve 5296 kilogramov bude pod colným dohľadom zlikvidovaný," dodala hovorkyňa.

 

Ak by sa uviedol do obehu, vznikla by štátu škoda na spotrebnej dani vo výške 376.000 eur. Vzhľadom na množstvo tovaru a škodu, ktorá by vznikla, bola vec odstúpená Kriminálnemu úradu Finančnej správy, ktorý v konaní posúdi, či nedošlo aj k spáchaniu trestného činu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona