Colníci kontrolujú suveníry z dovoleniek

NETKY.SK • 23 Júl 2016, 13:26 • 2 min
Colníci kontrolujú suveníry z dovoleniek

BRATISLAVA - Dovolenkári by mali byť opatrní, aký suvenír si dovezú zo zahraničia a radšej si overiť, či na jeho dovoz nepotrebujú príslušné povolenie.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková upozornila, že tomu, kto sa pokúša previezť cez hranice ohrozené druhy rastlín a živočíchov, prípadne výrobkov z nich, hrozí pokuta alebo trest väzenia od šesť mesiacov do troch rokov. V súčasnosti je úplne zakázaný obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín a obchod s vyše 33 000 druhmi je pod kontrolou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES), ktorý zahŕňa aj ochranu častí ohrozených exemplárov a vzťahuje sa tak i na výrobky, ktoré ich obsahujú.
Medzi ohrozené druhy patria napríklad opice, mačkovité šelmy, papagáje, dravce, jašterice, korytnačky, koraly, kaktusy či orchidey. Nelegálne sa obchoduje aj s výrobkami z ohrozených živočíchov, ako sú sošky a šperky zo slonoviny, dažďové palice z kaktusov, šatky z vlny tibetskej antilopy, náramky z pancierov korytnačiek, náhrdelníky z koralov, topánky, kabelky, opasky či peňaženky z krokodílej alebo hadej kože, kožušiny z mačkovitých šeliem ako tiger, leopard, jaguár ako aj výrobky z tradičnej čínskej medicíny. Tie môžu obsahovať časti tiel ohrozených druhov živočíchov a rastlín.


Pri dovoze niektorých suvenírov, ktoré v prímorských destináciách bežne predávajú a pochádzajú z druhov zaradených v CITES, povolenie netreba. Pre osobnú spotrebu je možné priviezť 125 g kaviáru v individuálne označenom obale, do troch exemplárov dažďových palíc z kaktusov čeľade opunciovitých, najviac štyri kusy mŕtvych spracovaných krokodílov okrem mäsa a poľovníckych trofejí, do troch ulít krídlatca veľkého, najviac štyri exempláre morských koníkov a tri lastúry čeľade Tridacnidae s celkovou hmotnosťou nepresahujúcou tri kilogramy.


V roku 2015 vykonali slovenskí colníci v oblasti CITES 85 kontrol, pričom preverili 3 282 exemplárov. V 12 prípadoch nelegálneho dovozu zaistili 3 185 exemplárov ohrozených druhov, z toho 3 030 kapsúl výživových doplnkov. Za posledné roky odhalili aj viacero prípadov nelegálneho dovozu prostredníctvom kuriérskych služieb. "Preparovaná hlava krokodíla prišla z USA a mala byť darom pre oslávenca. Cez internet si zberateľ objednal z Thajska užovku rybožravú v sklenej fľaši s alkoholom. Kabelka z kože hada pytóna mala byť exkluzívnym kúskom v šatníku bohatej Bratislavčanky, skončila však v medzi zabavenými exemplármi," uviedla Macíková.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies