Colníci dostali špeciálne auto na zisťovanie rádioaktívnych materiálov

NETKY.SK • 11 Október 2013, 17:31 • 2 min
Colníci dostali špeciálne auto na zisťovanie rádioaktívnych materiálov

BRATISLAVA - Špeciálne upravené vozidlo na zisťovanie jadrových a rádioaktívnych materiálov dostal dnes do svojej správy Colný úrad Žilina. Ide o dar amerického ministerstva energetiky a jeho celková hodnota je približne 100.000 dolárov (74.000 eur).

slovakia

left justify in out

Mobilný detekčný systém MDS – 134D využívajú colníci ako prevenciu pred pašovaním rádioaktívnych látok. Jeho výhodou je rýchle nasadenie kdekoľvek, kedykoľvek a za akéhokoľvek počasia. Detektor prístroja je citlivý na gamma a neutrónové žiarenie. Vozidlo dokáže monitorovať autá, tovar aj ľudí. Pri zvýšenej radiácii spustí systém radiačný poplach a vyhodnotí typ žiarenia. Colníci následne odstavia podozrivé motorové vozidlo a vykonajú tzv. "domeranie" ručným detektorom IDENTIFINDER. Pri kontrole musia podozrivé auto zabezpečiť tak, aby prevážaný tovar neohrozoval osoby a okolie. V prípade zistení ihneď kontaktujú príslušné orgány ministerstva zdravotníctva.

Finančná správa (FS) disponuje mobilným detekčným systémom na základe Memoranda o porozumení podpísaného colnou správou a Ministerstvom energetiky USA v roku 2006. Slovenskí colníci dostali doteraz štyri špeciálne vozidlá, ktoré sú v správe colných úradov po celej krajine. "V tomto smere sme svetová špička a na základe toho sa Američania rozhodli darovať finančnej správe ďalší, v poradí už piaty mobilný skener. Autá na detekciu rádioaktívneho materiálu sa využívajú po celom svete v rámci programu SLD (Second line of defense). Jeho cieľom je zamedziť hrozbe zostrojenia nukleárnych zbraní na teroristické útoky," uviedla hovorkyňa FS Patrícia Macíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies