Colné kontroly po brexite môžu britské firmy vyjsť na vyše 4 mld. libier ročne

NETKY.SK • 11 September 2017, 18:21 • 2 min
Colné kontroly po brexite môžu britské firmy vyjsť na vyše 4 mld. libier ročne

LONDÝN - Zavedenie colných kontrol po vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie by britské firmy mohlo vyjsť na viac než 4 miliardy libier (4,41 miliardy eur) ročne. Ukázala to dnes zverejnená správa britského inštitútu Institut for Government (IfG).

slovakia

left justify in out

Britská vláda plánuje takzvaný tvrdý brexit, teda odchod z Európskej únie, vrátane opustenia spoločného európskeho trhu. Podľa IfG by vláda mala firmám pomôcť colné zmeny plánovať a okrem toho im dať aj viac času, aby sa zmenám dokázali čo najlepšie prispôsobiť.

 

Problémom je, že zhruba 180.000 britských podnikov pôsobí v súčasnosti len v rámci Európskej únie. Po odchode Británie z EÚ tak colné deklarácie budú podávať prvýkrát. Vláda odhaduje, že po brexite bude colných deklarácií zhruba o 200 miliónov ročne viac.

 

Za jednu colnú deklaráciu sa platí od 20 do 45 libier, dodal IfG. To znamená, že dodatočné náklady sa vyšplhajú ročne na 4 až 9 miliárd libier.

(1 EUR = 0,90775 GBP)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona