Čokoládové klamstvá

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 14:07 • 2 min
Čokoládové klamstvá

BRATISLAVA - Je asi málo ľudí, ktorí by neobľubovali čokoládu. No niekto sa jej vyhýba aby si udržal váhu, iný zase aby sa mu nepokazili zuby...Je to však skutočne tak?

slovakia

left justify in out

Existuje dobrý ( HDL cholesterol ) a  zlý ( LDL ) cholesterol. Kakaové maslo v čokoláde síce obsahuje vysoký podiel nasýtených tukov, ale tiež obsahuje kyselinu stearovú, ktorá sa ako nasýtený tuk nespráva. Výsledkom je, že čokoláda rozhodne hladinu LDL cholesterolu nezvyšuje. U niektorých ľudí dokonca zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu. 

 

Odborníci zistili, že oveľa väčšie škody napácha na zuboch rafinovaný cukor ako čokoláda. Keď teda siahnete po kvalitnej čokoláde, potom vám problémy so zubami nehrozia. Vedci z univerzity v Osake dokonca zistili, že časti kakaového bôbu môžu znižovať množstvo baktérií v ústach a brániť kazeniu zubov. 

 

Malé množstvo čokolády päť dní v týždni vedci prepojili s nižším BMI indexom, aj keď skúmané osoby zjedli celkovo viac kalórií ako ostatní účastníci štúdie. Že by čokoládová diéta? 

 

Bežná tyčinka z tmavej čokolády obsahuje rovnaké množstvo antioxidantov ako skoro tri šálky zeleného čaju, jeden pohár červeného vína alebo 65 gramov čučoriedok.

 

Čokoláda má schopnosť znižovať stres a má isté afrodiziakálne účinky psychologického charakteru.

 

Po čokoláde sa vám zjaví na tvári akné? Ďalší mýtus. Vedci žiadne prepojenie nenašli, rozidel je, ak na tmavú dobrotu máte alergiu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies