Čokoláda z oranžovej šálky chutí lepšie, tvrdia vedci

NETKY.SK • 9 Január 2013, 11:18 • 2 min
Čokoláda z oranžovej šálky chutí lepšie, tvrdia vedci

Čokoláda z oranžovej šálky chutí lepšie, tvrdia vedci - Gurmán Nová štúdia dokázala, že čokoláda z oranžovej šálky chutí lepšie než z bielej či červenej. Výskumníci z Polytechnickej univerzity v španielskej Valencii a z Oxfordu uskutočnili experiment, do

slovakia

left justify in out

imgNová štúdia dokázala, že čokoláda z oranžovej šálky chutí lepšie než z bielej či červenej. Výskumníci z Polytechnickej univerzity v španielskej Valencii a z Oxfordu uskutočnili experiment, do ktorého zapojili 57 dobrovoľníkov. Každému z nich dali ochutnať tú istú horúcu čokoládu zo štyroch šálok. Každá z nich bola vytvorená z rovnakého materiálu a mala rovnaký tvar, rozdielne boli len farby - biela, krémová, oranžová a červená.

Každý dobrovoľník mal pri pití každej šálky obodovať číslami od jeden do desať pôžitok, sladkosť, chuť a čokoládovú arómu. Najviac im chutilo z oranžovej a krémovej šálky, najmenej z bielej. Výskumníci chceli štúdiou dokázať, že chuť je významne ovplyvnená aj faktormi, ktoré sa jedla či nápoja netýkajú. "Výsledky sú relevantné najmä pre vedcov, ktorí sa venujú tomu, ako mozog vníma vizuál, a to nielen samotného jedla, ale aj škatuľky, balenia či taniera, z ktorého je jedlo konzumované. Výsledky by mali byť stimulom aj pre šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií či ďalších ľudí, ktorí pracujú s jedlom," uviedli výskumníci v odbornom časopise Journal of Sensory Studies. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies