Čokoláda vyrobená v Nitre získala celosvetového potravinového Oskara

NETKY.SK • 18 August 2014, 14:49 • 2 min
Čokoláda vyrobená v Nitre získala celosvetového potravinového Oskara

NITRA – Slovenská čokoláda vyrábaná v Nitre sa zaradila medzi celosvetovú čokoládovú špičku. Na svetovo najväčšej a najprestížnejšej súťaži GREAT TASTE AWARDS 2014 v Londýne v polovici augusta tohto roka získala LYRA MANDALA ako prvá slovenská čokoláda zlatú hviezdu Great taste.

slovakia

left justify in out

Odborná porota, zložená zo 400 nezávislých odborníkov na gastronómiu, kuchárov ocenených Michelinskými hviezdami či gastrokritikov, ochutnávala zhruba 10.000 vzoriek potravín viac ako tisíc hodín. Pre objektivitu hodnotenia porotcovia hodnotili v "slepých" ochutnávkach výlučne chuť produktu bez obalu a marketingového pozadia produktu. 

 

"Táto súťaž je medzi kritikmi už 20 rokov považovaná za Oskara v gastronómii. Na Slovensku ani v susednej Českej republike zatiaľ toto ocenenie nezískal žiadny iný výrobca čokolád, nemajú ho dokonca ani najznámejšie značky čokolád na našom trhu," povedal spolumajiteľ čokoládovne LYRA CHOCOLATE, s.r.o., Nitra Karol Stýblo, ktorý je jedným zo štyroch ľudí na svete, ktorí môžu používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier.

 

Nitrianska čokoládovňa vyrobí ročne 50 ton čokolády, ktorú okrem slovenského trhu ponúka aj v Českej republike a Poľsku. V sezóne, čo je od novembra do februára, sa na výrobe podieľa 20 ľudí, mimo sezóny osem. Na výrobu čokolády používa firma kakaové bôby criollo a trinitario, ktoré dováža z Kolumbie. "Sú to najkvalitnejšie kakaové bôby na svete, krajina povolila ich export len pred štyrmi rokmi. Kakao, ktoré používame, má označenie Fino de Aroma. Má len šesťpercentné zastúpenie v celosvetovej produkcii kakaa," konštatoval Stýblo. Kakao nie je alkalizované, takže si zachováva antioxidanty. Namiesto klasického bieleho repného cukru používa výrobca hnedý trstinový cukor. Pri výrobe čokolády je podľa slov odborníka dôležitý aj spôsob jej spracovania. "Dôležitú úlohu zohráva oblasť, z ktorej pochádzajú suroviny, jej nadmorská výška, spôsob praženia čokoládových bôbov, ich konšovania. Dĺžka a teplota konšovania, čiže úpravy chuti a vône čokoládovej hmoty miesením za určitých podmienok v tankoch, má veľký vplyv na chuť čokolády." 

 

Čokoláda z bôbov criollo a trinitario je kyslejšia, má výrazné ovocné a kvetinové vône, jej chuť nie je štandardná v porovnaní s bežnými európskymi čokoládami. Bežná však nie je ani v Kolumbii. "Kolumbijčania tvrdé tabuľkové čokolády nevyrábajú, uprednostňujú čokoládu v tekutom stave, pijú ju ako nápoj," povedal Stýblo. Nitriansky výrobca používa na výrobu aj ďalšie suroviny, pistácie z Kalifornie, oriešky z Piemontu, fialkové kvety z Francúzska a čili zo Slovenska. Ocenenie GREAT TASTE AWARDS 2014 získala čokoláda posypaná ovocím sušeným mrazom. Výroba tohto druhu čokolády je ekonomicky náročnejšia, vstupné suroviny sú dvojnásobne drahšie oproti najpoužívanejším surovinám. "Najrozšírenejší druh kakaa je Forastero, do čokolád ho používa drvivá väčšina výrobcov. Tvorí až 86 percent celosvetovej produkcie kakaa, pestuje sa najmä na africkom kontinente. Rozdiel v kvalite však potvrdzuje aj fakt, že z našich dvoch vzoriek čokolád jedna získala Great taste a výrobcovia s 300 vzorkami neuspeli," zhodnotil Stýblo. Podľa jeho slov vyššie surovinové náklady firma kompenzuje minimalizovaním ďalších nákladov, čím sa dokáže na trhu cenovo priblížiť k cenám komerčných výrobcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona