Coins of War: Ako kryptomeny stále živia ruskú vojnu napriek sankciám

NETKY.SK • 22 Február 2023, 13:45 • 2 min
Coins of War: Ako kryptomeny stále živia ruskú vojnu napriek sankciám

Ruské jednotky na Ukrajine dostávajú miliónové dary na kryptomeny. CoinDesk skúma, ako tieto prostriedky prúdia, a hovorí s fundraisermi.

slovakia

left justify in out

Sankcie sú dobré. Dokazujú, že všetko robíme správne." Povedal Alexander Lyubimov pre portál coindesk.com

Keď sa Alexandra Lyubimova pýtam, či sa bojí dostať sa na medzinárodný sankčný zoznam, hovorí:

"Úplne sa usilujem o osobné sankcie. Verím, že sankcie by boli znakom uznania mojej práce. Bol by som dokonca rád, keby sa Haagsky tribunál dozvedel o mojej existencii a niečo urobil, povedzme, zaradil ma na zoznam hľadaných osôb pre vojnové zločiny."

Ľubimov je riaditeľom Centra koordinácie pomoci Novorossia (NACC), ktoré zhromažďuje finančné prostriedky pre ruské jednotky na Ukrajine. Z dvoch desiatok ruských provojnových fundraiserov, ktorých CoinDesk oslovil, bol jediný, kto súhlasil, že sa s nami porozpráva telefonicky.

NACC je jednou z mnohých formálnych a neformálnych organizácií v Rusku, ktoré spolu vyzbierali najmenej 1,8 milióna dolárov v kryptomenách na zásobovanie bojujúcej ruskej armády na Ukrajine muníciou, brnením, pozorovacími dronmi, optickými zariadeniami, vozidlami a teplým oblečením.

Toto číslo vyzerá skromne v porovnaní s miliónmi kryptomien, ktoré získali Ukrajinci, a výzvy na darovanie boli oveľa nenápadnejšie, no niektorým súkromným ruským snahám sa podarilo získať státisíce dolárov pre konkrétne vojenské jednotky.

Sankcie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu vo februári 2022 urobili kryptomenu ešte populárnejšou ako nástroj na získavanie finančných prostriedkov pre proruské skupiny a influencerov: Teraz je to jediný fungujúci kanál pre dary pre sympatizantov ruskej armády zo zahraničia.

Podľa analýzy spoločnosti CoinDesk značná časť z 1,8 milióna dolárov išla na centralizované burzy vrátane ruských búrz Garantex a Bitzlato, ktoré sú obe podozrivé zo spracovania veľkého množstva finančných prostriedkov z trestnej činnosti. Populárne globálne platformy ako Binance, Huobi a ďalšie však tiež dostali značné množstvo takýchto prostriedkov.

Medzitým, na druhej strane frontovej línie, desiatky ukrajinských dobrovoľníkov hľadajú takéto peňaženky, hlásia ich a snažia sa peniaze zmraziť. Niekedy prevládajú.

Lyubimov z NACC nežartuje o tom, že by chcel, aby Medzinárodný trestný súd (v Haagu) vyšetril jeho prácu v rámci vyšetrovania ruských vojnových zločinov.

V skutočnosti neverí, že sa podieľal na akýchkoľvek vojnových zločinoch, ale používa tento výraz so vzdorom. „Naši nepriatelia to nazývajú ‚vojnové zločiny‘. Verím, že bránime našu vlasť,“ hovorí.

NACC funguje od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a podnietilo ozbrojené povstanie na juhovýchode Ukrajiny.

Skupina zbiera finančné prostriedky na podporu samozvaných ľudových republík Doneck a Luhansk, odtrhnutých regiónov Ukrajiny, ktoré prisľúbili vernosť Rusku, a miestnych milícií bojujúcich proti ukrajinskej armáde. Jeden vodca NACC, Alexey Markov, sa dokonca pripojil k veliteľským radom milície. Zomrel pri autonehode v roku 2020.

NACC už dlho používa kryptomeny na darovanie spolu s tradičnými fiat railami, povedal Lyubimov. Vojna a sankcie voči Rusku však urobili kryptomeny ešte relevantnejšími. Pred vojnou NACC obchodovalo iba v bitcoinech. Po začiatku vojny niektorí priaznivci požiadali o ďalšie možnosti kryptomien a skupina pridala peňaženky ether (ETH) a tether (USDT). Zvýšili sa aj dary.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies