Čoho sa deti najčastejšie boja?

NETKY.SK • 3 November 2017, 08:59 • 2 min
Čoho sa deti najčastejšie boja?

BRATISLAVA - Deti počas svojho vývoja narazia na veľa prekážok a okamihov, ktoré ich vydesia, vystrašia alebo rovno rozplačú. U tých najmenších bábätiek to začína strachom z hlasných zvukov. Neskôr, keď sa učia chodiť a viac si uvedomujú svoje okolie, sa potom dostaví ešte strach z výšky alebo pádu.

slovakia

left justify in out

Mozgy bábätiek rastú v prvých dvoch rokoch života rýchlo, ale rodia sa s veľmi nezrelým nervovým systémom. To znamená, že nedokážu interpretovať alebo zvládnuť určité senzorické vnemy, ako sú hlasné zvuky alebo pocit, že padajú. Odborníci odporúčajú menšie deti nechať sa pokojne pred hlasnými zvukmi schovať. Ale tiež im pokojným hlasom vysvetlite, prečo prístroj vydáva tak hlasný zvuk a že nie je nijako nebezpečný. Strach z hlasných zvukov väčšinou zmizne medzi tretím a štvrtým rokom. Strach z pádu u niektorých detí pretrvá.

 

Medzi ďalšie bežné detské strachy patrí separačná úzkosť a strach z cudzích ľudí. Tá začne niekedy medzi ôsmym a desiatym mesiacom veku. Vtedy si totiž dieťa uvedomí, že matka alebo otec existujú aj vo chvíli, keď opustia miestnosť. Reaguje na to preto často plačom. Je to rovnako ako strach z cudzích ľudí známkou správneho vývoja dieťaťa.

 

Akonáhle sa deti začnú viac rozhliadať po okolí, spúšťačov strachu sa môže objaviť celý rad. Pre predškoláka s bujnou fantáziou môže byť desivá aj celkom bežná vec, ako je tmavý kút v byte alebo obyčajný mravec.    

 

obrazok

 

Najlepší spôsob, ako prinútiť dieťa v takejto situácii počúvať a ako ho naučiť prekonať silné pocity je povedať mu, že je v poriadku také pocity mať a že vy sami ich občas tiež máte. Následne spoločne preskúmajte na akých základoch strach stojí. Najčastejšie býva spôsobený neznalosťou, čo môžu rodičia ľahko prekonať. Ak sa vaše dieťa bojí mravca alebo iného hmyzu, môžete skúsiť spoločne si o nich niečo viac prečítať a prezrieť si ich najskôr v kľude na stránke knižky, potom napríklad zavreté v pohári a nakoniec len tak na dlani. Dieťa do toho priamo nenúťte, ale na druhú stranu ho ani nenechávajte úplne sa zdrojom svojho strachu vyhýbať, mohla by sa z toho potom rozvinúť fóbia.

 

Strach z tmy je bežný a začne sa prejavovať väčšinou okolo druhého roka. Rodičia by nemali strach detí ani v tomto prípade ignorovať. Pomôcť môže okrem ich prítomnosti napríklad aj nočné svetielko, ale aj veľa ďalších fígľov. Základom je samozrejme zistiť, čoho sa dieťa bojí. Skúste sa ho tiež rovno opýtať, či nevie ako by sa mohlo príšer zbaviť. Pokiaľ ho žiadne riešenie nenapadne, môžete skúsiť jedno z množstva osvedčených. Ako je napríklad "zapnutie špeciálneho alarmu", "postavenie hradby z hračiek", "príšerky pomaľujte" a množstvo iného čo vám len napadne.     

 

Pretože strach z tmy spôsobuje fantázia, môžeme proti nej bojovať rovnakými zbraňami. Večer dieťaťu čítajte skôr upokojujúce príbehy a vyhnite sa desivým knihám, obrázkom aj videám. Buďte mu oporou, dajte mu pocit bezpečia a strachy časom samy odznejú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies