Čoho sa Česi najviac boja v budúcom roku? Že v Európe zaútočí Islamský štát

NETKY.SK • 21 December 2016, 09:13 • 2 min
Čoho sa Česi najviac boja v budúcom roku? Že v Európe zaútočí Islamský štát

PRAHA - Obyvatelia Českej republiky sa najviac boja, že budúci rok sa v Európe odohrajú ďalšie útoky teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Naopak, takmer vôbec sa neboja oslabenia NATO a šíriacich sa mätúcich a zavádzajúcich správ zo strany Ruska. Vyplýva to z prieskumu, ktorý exkluzívne pre Český rozhlas (ČRo) vypracovala agentúra Median, a to ešte pred pondelkovým útokom v Nemecku.

 

Deväťdesiattri percent opýtaných uviedlo, že útoky IS v Európe vníma ako hrozbu pre rok 2017. A 58 percent ľudí dokonca ako veľmi závažnú hrozbu.

 

Sociológ Daniel Prokop vysvetlil, že tento strach môže súvisieť s vytlačovaním Islamského štátu v Sýrii. "Niektorí upozorňujú, že sa môže presunúť na útoky na zahraničné ciele," povedal. Treba však dodať, že prieskum vznikol ešte pred teroristickým útokom v Berlíne spred dvoch dní, upozorňuje ČRo.

 

V prieskume sa ukázalo, že v populácii sú najsilnejšie vnímané globálne riziká bezpečnosti - klimatickej, kultúrnej alebo ekonomickej povahy. Napríklad 82 percent ľudí sa obáva zmien klímy a ich vplyvu na úrodu či sťahovanie ľudí po kontinentoch.

 

Veľmi silne vnímajú aj finančné úniky do daňových rajov alebo oslabenie európskych a kresťanských hodnôt vplyvom migrácie a globalizácie, všíma si Český rozhlas.

 

Naopak, ľudia príliš nevnímajú ako hrozbu oslabenie NATO alebo Európskej únie, posilnenie vplyvu Ruska čí šírenie mätúcich a zavádzajúcich správ zo strany Ruska.

 

Prieskumu sa medzi 14. a 16. decembrom zúčastnilo 1000 ľudí starších ako 18 rokov. Väčšina z nich, 43 percent, si myslí, že budúci rok bude rovnako dobrý ako ten súčasný. Štyridsať percent sa domnieva, že bude lepší, uzatvára ČRo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona