Coeuré: Sadzby ECB nebudú absurdne nízke

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 09:16 • 2 min
Coeuré: Sadzby ECB nebudú absurdne nízke

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) nepošle úrokové sadzby do "absurdne" zápornej oblasti. Uviedol to Benoit Coeuré, člen Výkonnej rady ECB pre Politico.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov nie sú záporné sadzby hlavným nástrojom ECB, ďalšie znižovanie sadzieb však nie je vylúčené. "Banky vedia, že nepošleme sadzby do absurdne negatívneho teritória," povedal Coeuré. "Nikdy však nemôžeme vylúčiť ďalšie pohyby," doplnil. "Negatívne sadzby nie sú našim hlavným nástrojom, iba podporujú našu celkovú politiku,“ hovorí Coeuré.


ECB v úvode marca zredukovala úrokové sadzby s cieľom podporiť ekonomiku eurozóny. Hlavnú refinančnú sadzbu znížila na nulu z úrovne 0,05 %. Depozitnú sadzbu ECB posunula hlbšie do negatívneho teritória a to na -0,4 % z úrovne -0,3 %, čiže komerčné peňažné ústavy, ktoré budú mať vklady v centrálnej banke, za to budú platiť viac. Tieto kroky ECB odzrkadľujú boj banky proti oslabovaniu inflačných očakávaní.


Coeuré odmietol pohľad šéfov centrálnych bánk v Holandsku a v Nemecku, ktorí tvrdia, že efektívne nástroje ECB sú takmer vyčerpané. Podľa neho má banka stále množstvo politických nástrojov, ktoré sa dajú použiť, ak nastanú ďalšie šoky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies