Coeuré a Asmussen vyzvali Nemecko, aby znížilo dane zo mzdy

NETKY.SK • 19 September 2014, 16:29 • 2 min
Coeuré a Asmussen vyzvali Nemecko, aby znížilo dane zo mzdy

BERLÍN - Benoît Coeuré, člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB), a Jörg Asmussen, štátny tajomník nemeckého ministerstva práce, spoločne vyzvali vládu v Berlíne, aby znížila dane zo mzdy a podporila investície, ktoré by viedli k oživeniu hospodárstva celej eurozóny. Informovala o tom agentúra RTTNews.

slovakia

left justify in out

V spoločnom článku, ktorý zverejnili zároveň nemecký denník Berliner Zeitung, francúzske noviny Les Echos a tiež ECB na svojej internetovej stránke, pripomenuli, že Nemecko má po konsolidácii verejných financií v predchádzajúcich rokoch manévrovací priestor, ktorý môže využiť na podporu investícií a zníženie daní a udržať pritom rozpočet v dobrom stave. No aby to dosiahlo, musí vyriešiť niektoré náročné úlohy.
     

Asmussen bol v minulosti tiež členom predstavenstva ECB, ale vlani sa tohto postu vzdal a prijal funkciu na ministerstve práce.
     

V spoločnom článku s Coeurém uviedol, že Nemecko by malo zvýšiť svoju konkurencieschopnosť a produktivitu v domácom sektore, ktorý sa nepodieľa na zahraničnom obchode. To bude mať pozitívny vplyv na rastové vyhliadky nemeckej ekonomiky a zníži jej zraniteľnosť voči otrasom, ktoré by mohli zasiahnuť obchodnú výmenu s krajinami mimo eurozóny.
     

Obaja politici zároveň vyzvali štáty, ktoré nemajú dostatok priestoru na fiškálne manévrovanie, aby nepremárnili pokrok vo fiškálnej konsolidácii v snahe podporiť hospodársky rast. Odporúčajú im vyvážený mix prorastovej politiky a zároveň znižovania neproduktívnych výdavkov a niektorých daní.
     

Európa potrebuje podľa nich komplexnú hospodársku stratégiu, aby prekonala problémy jednotlivých štátov kombináciou vhodnej menovej, fiškálnej a štrukturálnej politiky.
     

Obaja zároveň vyzvali Francúzsko, aby zvážilo reformu na podporu zamestnanosti a firemných investícií, a to najmä odstránením prekážok, ktoré bránia konkurencii vstúpiť do "chránených" sektorov, a brzdia rozvoj malých a stredných firiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona