Coe sa bráni proti obvineniam z pomoci Eugene

NETKY.SK • 25 November 2015, 11:10 • 2 min
Coe sa bráni proti obvineniam z pomoci Eugene

LONDÝN - Americký Eugene v apríli získal bez riadnej súťaže právo usporiadať atletické majstrovstvá sveta 2021 a možno v tom mal prsty aj súčasný prezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Sebastian Coe. Brit bol v čase pridelenia iba viceprezidentom, ale aj špeciálnym poradcom spoločnosti Nike, z ktorej oregonského sídla to nie je do Eugene ďaleko.

slovakia

left justify in out

Američania o šampionát súperili so švédskym Göteborgom, ale štandardný kandidačný proces sa nekonal. Nestalo sa to prvý raz, podobným spôsobom získala MS 2007 japonská Osaka. BBC v utorok zverejnila uniknutú komunikáciu elektronickou poštou, v ktorej Craig Masback z Nike referuje predstaviteľom z Eugene o svojich rozhovoroch s Coeom. Autenticitu potvrdila aj IAAF.


"Jednoznačne vyslovil svoju podporu Eugene a vyslal signál smerom k prezidentovi Diackovi, ktorý však dal jasne najavo, že ohľadom výberu hostiteľa MS 2021 nemieni na aprílovom zasadnutí nič podniknúť," napísal Masback. Coe v auguste zvíťazil vo voľbách prezidenta IAAF a nahradil Lamina Diacka. Len nedávno musel riešiť závažné obvinenia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) voči ruským atlétom, ktorým IAAF na neurčito zakázala účasť na medzinárodných podujatiach. Šéf organizačného výboru olympijských hier 2012 tvrdí, že za Eugene neloboval. "Po ich tesnej prehre v súboji o MS 2019 som ich povzbudzoval k ďalšej kandidatúre a oni pripravili silný projekt," obhajoval sa Coe, ale Göteborčania žiadajú presvedčivejšie vysvetlenie. "Nevyzerá to dobre. Veľmi rád by som počul, ako to naozaj bolo. Myslím si, že otázky na Sebastiana Coea sú na mieste. Čo to má znamenať? Niečo tu smrdí a malo by sa to prešetriť. Pre dobro atletiky a všetkých, čo sa v nej pohybujú," myslí si šéf švédskej kandidatúry Björn Eriksson.


Podľa IAAF Coe apeloval na Diacka, aby sa aj vzhľadom na kandidatúru Göteborgu jasne vyjadril. Dostal údajne odpoveď, že na aprílovom zasadnutí rady IAAF nepadne ešte žiadne rozhodnutie o dejisku MS 2021. V tomto duchu Coe inštruoval oba tábory a nabádal ich s tým, že ich čaká súperenie v riadnom výberovom konaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies