Čo znamená Segwit, BIP148 a Bitcoin Unlimited? - 2.časť

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 20:00 • 2 min
Čo znamená Segwit, BIP148 a Bitcoin Unlimited? - 2.časť

LONDÝN – V minulej časti tohto článku sme si priblížili problematiku škálovania Bitcoinu, ktorá viedla k rozsiahlym diskusiám na nápravu. Návrhov na riešenie bolo naozaj mnoho, avšak najzaujímavejšie sa javili SegWit, BP148 a Bitcoin Unlimited.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

BIP148

 

Ďalšie riešenie s označením BIP148 sa bude preberať 1. augusta 2017. To je nastavené na User Activated Soft Fork (UASF) – mechanizmus, v ktorom aktivačný čas soft forku nastane v určený dátum vynútený plnými uzlami. Tento koncept sa niekedy označuje ako ekonomická väčšina. Za normálnych okolností sa USAF nesnaží hľadať podporu ťažiarov, pretože je užívateľsky aktivovaným soft forkom. Avšak v tomto prípade to robí.

 

img

 

Od 1. augusta 2017 sa od ťažiarov bude vyžadovať, aby oznámili pripravenosť na SegWit tým, že vytvoria bloky s bitom verzie 1. To spôsobí, že všetky uzly pripravené zo siete SegWit, ktoré tvoria viac ako 80% siete, sa aktivujú a začnú fungovať.

Objavili sa však aj obavy z nekompatibility, keďže Segwit2x a BIP148 sa aktivujú jeden po druhom. John Light na svojom blogu uviedol:"Pokiaľ viem, BIP148 nie je nekompatibilná s dohodou SegWit2x. Prinajmenšom BIP148 neporušuje podstatu dohody, pretože obe aktivuje SegWit."

 

img

 

Bitcoin Unlimited

Tretie riešenie, Bitcoin Unlimited, obhajuje úplnú slobodu a flexibilitu na zvýšenie veľkosti reťazca blokov a to budú vykonávať ťažiari. Jihan Wu obhajuje a presadzuje urýchlené prijatie produktu Bitcoin Unlimited. BITMAIN, spoločnosť založená spoluzakladateľom Wu, nedávno na svojom blogu zverejnila: "BIP148 je veľmi nebezpečný pre burzy a iné obchody."

V tejto chvíli je rozdelenie siete poslednou vecou, ktorú by Bitcoin komunita chcela. Takže je tento vývoj varovným signálom? Možno nie."Nedávno sme v značnej miere začali spolupracovať s Čínou a ak by niektorý z našich obchodných modelov bol ohrozený diskusiami o škálovaní reťazca blokov Bitcoinu, bol by som prvý, kto by sa ozval," povedal Ronny Boesing, generálny riaditeľ spoločnosti OpenLedger.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies