Čo znamená Segwit, BIP148 a Bitcoin Unlimited? - 1.časť

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 18:58 • 2 min
Čo znamená Segwit, BIP148 a Bitcoin Unlimited? - 1.časť

LONDÝN – Rozličné diskusie ohľadom úpravy škálovania Bitcoinu trvajú už viac ako rok. Celá táto záležitosť sa točí okolo veľkosti blokov, ktoré sa pridávajú do blockchainov. Pozrime sa na túto problematiku trochu bližšie...

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pod súčasným systémom Bitcoin Core majú bloky Bitcoinu obmedzenú kapacitu úložiska 1 MB. S rastúcou používateľskou základňou a počtom transakcií sa začali v sieti Bitcoinu objavovať problémy s preťažením. Tie viedli k vyšším transakčným poplatkom a rovnako sa začali predlžovať časy potrebné na overenie transakcií. Rôzne sekcie Bitcoin komunity navrhli rôzne riešenia tohto problému, aby sa dosiahla plynulejšia prevádzka tejto platformy. Bohužiaľ nedarilo sa dosiahnuť spoločnej dohody.

 

img

 

Bloky sú súbory, v ktorých sú natrvalo zaznamenané údaje týkajúce sa siete Bitcoin. Blok zaznamenáva najnovšie transakcie, ktoré ešte neboli v žiadnych predchádzajúcich blokoch. Každý jeden blok by sme teda mohli prirovnať k akejsi účtovnej knihe. Zakaždým, keď je blok "dokončený", udáva cestu do ďalšieho bloku v reťazci blokov. Blok je teda trvalým záznamom údajov, ktoré po zapísaní už nemôžu byť zmenené alebo odstránené.

Dlhé a komplikované diskusie

Mahin Gupta, spoluzakladateľ a technický riaditeľ spoločnosti Zebpay povedal: "Bitcoin je decentralizovaná technológia. Znamená to, že diskusie o zmenách v sieti prebiehajú otvorene, verejne a nie za zatvorenými dverami konferenčnej miestnosti. Tieto diskusie musia byť transparentné, aj keď môžu byť nepríjemné. Toto je vlastnosť Bitcoinu, nie problém. Takéto diskusie nie sú jednorazovou otázkou. Podobné veci sa budú objavovať aj naďalej ruka v ruke s nárastom popularity Bitcoinu. Som presvedčený, že komunita čoskoro dosiahne konsenzus a potom budeme môcť diskutovať o tom, ako škálovanie znova zmeniť."

Medzi rôznymi riešeniami získali najviac pozornosti návrhy označené ako SegWit2x, Bitcoin Unlimited a BIP148. Pozrime sa, o aké riešenia ide.

 

img

 

SegWit2x

Navrhované riešenie SegWit2x (Segregated Witness) uzrelo svetlo sveta v máji, keď Digital Currency Group (DCG) uverejnila článok s názvom "Dohoda o škálovaní Bitcoinu na Consensus 2017." Podľa tohto článku komunita podporuje paralelné aktualizácie protokolu Bitcoin na základe pôvodného návrhu Segwit2Mb. Ten zahŕňa: a) aktiváciu SegWit s 80% hranicou, signalizovanie na bite 4, b) aktivácia 2 MB hard forku do šiestich mesiacov.

Podľa článku je skupina podpísaných spoločností dobrou reprezentáciou ekosystému Bitcoin. Od 23. mája predstavovala táto skupina 56 spoločností nachádzajúcich sa v 21 krajinách, čo je 83,28% hashov. Podľa pôvodného návrhu bola potrebná 95% väčšina, ktorá sa však znížila na 80%. V rozvrhu programu SegWit2x je uvedený 21. júl ako deň, kedy začne signalizácia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona