Čo všetko sa dá zistiť z moču? Dehydratácia, choroby obličiek ale aj rakovina

NETKY.SK • 3 Október 2017, 17:52 • 2 min
Čo všetko sa dá zistiť z moču? Dehydratácia, choroby obličiek ale aj rakovina

BRATISLAVA - Dôležité informácie o celkovom zdraví prezradí farba, vzhľad a zloženie moču. Tieto vlastnosti môžu výrazne ovplyvniť niektoré potraviny. Dôvodom zmien ale môžu byť aj rôzne ochorenia. Čo všetko môže váš moč signalizovať? Na čo si dávať pozor a čo sa vlastne z moču vyšetruje?

slovakia

left justify in out

Hodnota pH, ktorá sa často mení pri zápaloch, môže ovplyvňovať metabolické poruchy, ale môže mať aj súvislosť s kameňmi v močových cestách. Ďalej sa vyšetruje výskyt bielkovín, krvi a baktérií, ktoré môžu znamenať problémy s obličkami, zápal močových ciest alebo nádorové ochorenia.

 

Čím väčší je príjem tekutín, tým je farba moču svetlejšia. Svetlý a číry moč teda vypovedá o správnom pitnom režime. Naopak veľmi tmavo žltý moč znamená, že ste toho cez deň moc nevypili. Ak sa vám moč zdá oranžový, najskôr za to môžu lieky. Tmavý moč sa často vyskytuje pri žltačke alebo môže upozorňovať na ochorenie pečene.

 

Ak sa vám v moči objaví krv, vyhľadajte okamžite svojho lekára. Môže sa totiž jednať o závažné ochorenia ako je zápal močových ciest alebo obličkové kamene. Vo vzácnejšom prípade sa môže jednať o rakovinu močového mechúra či obličiek. Červený moč, ale môže spôsobiť aj červená repa. Ak ste ju teda mali na večeru, nie je dôvod na paniku.

 

Ak vaše močenie sprevádza nepríjemný zápach, môže to znamenať hneď niekoľko vecí. Najčastejšou príčinou býva konzumácia potravín ako je cibuľa alebo cesnak, ale veľký vplyv na zápach moču má tiež alkohol alebo lieky. Ak však zápach pretrváva a vy žiadne lieky neužívate, navštívte svojho lekára, môže sa jednať o infekciu. Sladkastý pach moču potom môže signalizovať cukrovku.

 

Ak máte pocit, že musíte neustále na záchod, aj keď ste z neho zrovna prišli, môže sa jednať o infekciu močových ciest. Neustále nutkanie na močenie je spôsobené podráždením a zanietením močového mechúra. Nadmerné močenie však tiež môže byť jedným z prvých príznakov tehotenstva. Hormonálne zmeny urýchľujú krvný tok z obličiek, a vy preto musíte oveľa častejšie na záchod.

 

Dôvody môžu byť dva. Buď je moču málo, a tak nie je čo vycikať, alebo sa moč nemá ako dostať z tela von. Prekážkou môžu byť kamene, nádor alebo vrodená vada. Za preplnený močový mechúr môžu okrem spomínaných prekážok tiež bolesti chrbta. V chrbtici totiž máme centrá, ktoré kontrolujú močenie. Ak sa moč netvorí, znamená to, že obličky nefungujú správne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies