Čo všetko dokážu rastliny v našej domácnosti?

NETKY.SK • 29 Marec 2019, 13:36 • 2 min
Čo všetko dokážu rastliny v našej domácnosti?

Interiér bez zelene pôsobí stroho a bez života. Rastliny vedia priestorom, kde žijeme, vdýchnuť krásu. Okrem estetickej funkcie však pomáhajú aj v ďalších rozmeroch.

slovakia

left justify in out

Obohacujú vzduch o molekuly kyslíka, zvyšujú jeho vlhkosť a vylučujú vonné silice, pomáhajú pri rôznych zdravotných problémoch.

 

Každý byt má byť trochu zelený. Rastliny vedia zbaviť priestor jedov a chemikálií, pôsobia pozitívne na psychiku. Ktoré je vhodné si do jednotlivých izieb v byte zaobstarať?
Prečítajte si aj ako zladiť rastliny z nábytkom a interiérom.

 

Prachožrúti v obývacej izbe

 

Dracéna je pravou rastlinou pre mestskú obývačku. Vie dokonale vyčistiť vzduch od všetkých splodín vrátane tých z dopravných prostriedkov. Do väčšej obývačky sa hodia "prachožrúti" - papradie alebo fikus. Avšak pozor, papradie je jedovaté. Figovník pryžodárný (gumovník) filtruje vzduch od formaldehydu z počítača, tlačiarne či televízie. Tabakového dymu vás zbaví šplhavnica. Krásou kvetov upútajú orchidey, antúria, medinily, lipenka či datľovník.

 

img

 

V spálni má všetko upokojovať

 

V spálni by mali mať svoje miesto levanduľa či valeriána lekárska, ktoré majú upokojujúci účinok, zelenec vyčistí vzduch, eukalyptus pôsobí antibakteriálne. Lopatkovec (všežravec ľudských výparov) dokáže odparovať zo svojich listov vodu, a tým zabraňuje vysúšaniu nosovej sliznice. V zimných mesiacoch je spálňovým favoritom aloe vera, ktoré počas noci premieňa vydýchaný vzduch na kyslík.

 

img

 

Kvety nahrádzajú úžitkové bylinky

 

Kuchyňa sa sama ponúka pre pestovanie byliniek. Vhodná je pažítka, bazalka, vo vhodnom kvetináči potom koriander a petržlen. Celoročnou prvou pomocou pre tých, ktorí trpia nedostatkom zelene, je pestovanie žeruchy na kúsku vatičky. Bylinky tiež môžete zasadiť spoločne do samozavlažovacieho kvetináča, musia mať rovnaké nároky na pôdu i závlahu. Zdraviu prospieva šalvia, tymián či mäta. Otravnému hmyzu postavte bariéru z voňavých rastlín - mäty, citrónovej trávy, rozmarínu, medovky, ligurčeka či bazalky.

 

img

 

Detská izba

 

Rastliny vhodné do detskej izby by mali "vedieť" čistiť vzduch a nesmú byť jedovaté. Vhodnými rastlinami sú mučenka, šachor či kávovník. Pre upokojenie je vhodná levanduľa, niektoré choroboplodné zárodky dokáže vychytať zelenec. Difenbachia, croton a filodendron do detskej izby nepatria.

 

img

 

Kúpeľňa

 

Aj v kúpeľni možno pestovať zdraviu prospešné rastliny - ak je v nej denné svetlo. Budú tu dobre prosperovať paprade (slezinník, nefrolepka, papradie). Svoje miesto v kúpeľni nájde aj tradeskancia či bromélia.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies