Čo vlastne kryptomena znamená?

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 09:08 • 2 min
Čo vlastne kryptomena znamená?

LONDÝN – Kryptomeny, alebo virtuálne meny, sú digitálne finančné prostriedky vytvorené a používané súkromnými osobami alebo skupinami. Keďže väčšina kryptomien nie je regulovaná národnými vládami, považujú sa za alternatívne meny, ktoré existujú mimo hraníc štátnej menovej politiky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najznámejšou a v súčasnosti zároveň aj najvýznamnejšou kryptomenou je Bitcoin. Práve táto kryptomena sa stala prvou masovo používanou kryptomenou vo svete, aj keď v súčasnosti ich existuje už niekoľko stoviek a každý mesiac pribúdajú nové.
 

Čo sú kryptomeny?

Kryptomeny používajú kryptografické protokoly alebo extrémne zložité systémy kódovania, ktoré šifrujú citlivé prenosy dát, aby zabezpečili ich výmenu medzi subjektmi. Vývojári kryptomien vytvárajú tieto protokoly na pokročilých matematických princípoch a počítačového inžinierstva, ktoré sa prakticky nedajú prelomiť, kopírovať alebo falšovať nimi chránené meny. Tieto protokoly takisto maskujú totožnosť používateľov kryptomien, takže transakcie a toky finančných prostriedkov je ťažké priradiť k určitým jednotlivcom alebo skupinám.

 

img

Kryptomeny sú charakteristické decentralizovanou kontrolou. Hodnota a ich objem sú kontrolované aktivitami používateľov a veľmi zložitými protokolmi, ktoré sú zabudované v riadiacich kódoch. Tým pádom nepodliehajú cieleným rozhodnutiam a intervenciám centrálnych bánk alebo iných regulačných orgánov. Závisí najmä od aktivity ľudí, ktorý kryptomeny ťažia (používatelia kryptomien, ktorí investujú obrovské množstvo výpočtovej sily na zaznamenávanie transakcií, za čo na oplátku dostávajú novo vytvorené jednotky kryptomeny a transakčné poplatky platené inými používateľmi) a zároveň sú rozhodujúce pre stabilitu mien.
 

img

 

Kryptomeny môžu byť zamieňané aj za konvenčné meny v špeciálnych online zmenárňach alebo burzách. Každá z nich má svoj vlastný výmenný kurz voči svetovým menám (napr. americký dolár, britská libra, euro, japonský jen atď.). Práve tieto online burzy či zmenárne sú však do istej miery zraniteľné a stávajú sa najčastejším terčom hackerov a miestami krádeže digitálnych peňazí.

Väčšina kryptomien má svoj určitý objem, ale neplatí to pre všetky. Ich zdrojové kódy obsahujú údaje o presnom počte, ktoré môžu a budú existovať. Postupom času je pre ťažiarov ťažšie produkovať jednotky kryptomeny, keďže sa dosiahne ich horná hranica kvantity a ďalšie jednotky už skrátka nie sú. Fyzicky obmedzený objem určitej kryptomeny z nej robí deflačnú komoditu, podobne ako je to pri zlate a iných drahých kovoch, ktorých je obmedzené množstvo. Konvenčné papierové peniaze sú naopak veľmi inflačnými finančnými prostriedkami, keďže centrálne banky si ich teoreticky môžu natlačiť neobmedzené množstvo.

 

img

 

Práve vďaka ich politickej nezávislosti a v podstate nepreniknuteľnej bezpečnosti údajov majú používatelia kryptomien výhody, ktoré nie sú dostupné pre bežných ľudí používajúcich klasické meny. Vláda hociktorej krajiny môže napríklad ľahko zamraziť alebo dokonca zabaviť bankový účet, ktorý sa nachádza v jej jurisdikcii. Bolo by pre ňu však extrémne ťažké urobiť to isté s finančnými prostriedkami, ktoré sú uložené v kryptomene, aj keby bol ich držiteľ občanom alebo legálnym rezidentom danej krajiny.

Na druhej strane prichádzajú kryptomeny aj s mnohými rizikami a nevýhodami. Sú vo veľkej miere nelikvidné a ich hodnota je príliš volatilná, čo ľudovo povedané znamená, že držitelia kryptomien môžu stratiť značnú časť investovaných peňazí kvôli významným pohybom ich ceny, resp. výmenného kurzu. Toto sa za bežných okolností nemôže stať pri bežných svetových menách. Okrem toho sú kryptomeny často prostriedkom transakcií na šedom a čiernom trhu, takže mnohé krajiny k nim pristupujú s nedôverou alebo úplnou nevraživosťou.

 

Kryptomeny majú svojich zástancov, ktorí ich považujú za lukratívne alternatívne investície, avšak iba veľmi málo (ak vôbec nejaký) serióznych finančných profesionálov ich považuje za niečo iné ako čisté špekulácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies