Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
16. nov. 2019Agnesa
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
15.01.2018 09:00 Gurmán
Čo takto dať si prívarok?
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
15.01.2018 09:00 Gurmán

Čo takto dať si prívarok?



BRATISLAVA - Prívarok alebo ak chcete omáčka je jednoduchá na prípravu a zároveň veľmi výživná a chutná. Máte ju hotovú za pár minút a zavďačíte sa ako deťom tak dospelým.


Šošovicový prívarok

 

Suroviny: 

 

1 balíček šošovica, 4 ks zemiaky, 1 ks kyslá smotana, bobkový list, soľ, ocot, hladká múka

 

Postup:

Do hrnca dáme variť šošovicu. Pridáme bobkový list. Zemiaky očistíme, pokrájané na kocôčky.Pridáme do hrnca, osolíme a dovaríme. Smotanu zmiešame s 2PL hladkej múky, a pridáme do uvarenej polievky, postupne ,aby sa nezrazila. Polievku dochutíme octom(niekto aj cukrom) , podávame. 

 

 

Hrachový prívarok 

 

Suroviny:

500 g suchý hrach, 3 strúčiky cesnak, 3 ks bobkový list, 2 ČL soľ, 1 ks kyslá pochúťková smotana, 4 ks klobása, 1,5 litre voda
 

Postup:

Hrach zalejeme 1,5 l vody, pridáme bobkový list a cesnak. Pozor varíme bez soli, ináč by sme varenie predĺžili a varíme v tlakovom hrnci do mäkka (cca 15-20 min). V obyčajnom hrnci 45 min. Na zjemnenie je výborna smotana. Ako chuťovku môžete zvoliť opečenú klobásku alebo údené mäso.

 


Prívarok z kyslej kapusty


Suroviny
600 g kyslej kapusty, 200 ml smotany, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 40 g masti, mletá červená paprika, drvená rasca, soľ

 

Postup:
Kyslú kapustu nakrájame na jemnejšie kúsky. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Na rozpálenej masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme hladkú múku, mletú červenú papriku, rascu a popražíme. Takto pripravenú zápražku zalejeme vychladnutou vodou z uvarenej kyslej kapusty a povaríme. Prilejeme ku kapuste, krátko necháme prejsť varom a napokon pridáme smotanu.

 

 


Zemiakovo-kôprový prívarok bez laktózy

 

Suroviny:
6 ks zemiak, 20 g kôpor, 2 dl ryžové mlieko, 3 PL múka, 1 PL biely vínny ocot, 150 g slanina na ozdobu, 3 ks vajce na ozdobu, soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode (voda nech siaha cca 1 cm nad zemiaky). Kôpor nasekáme a pridáme do uvarených zemiakov. 2 dl ryžového mlieka zmiešame s 2 PL múky a vylejeme všetko do zemiakov. Premiešame. Dochutíme soľou, čiernym korením a vínnym octom. Podávame s vajíčkom uvareným na tvrdo a opraženou slaninkou.
 

 

Špenátový prívarok

 

Suroviny:
900 g špenátového pretlaku, 4 strúčiky cesnaku, 1 ks stredná cibuľa, 1 PL olej, 4 dcl mlieko, 0,5 dcl smotana 33%, 1 PL hladkej múky + 1 dcl mlieka , 6 vajec - uvarených, 1 kg zemiaky

 

Postup:
Cibuľu nakrájame na malé kocky a na rozpálenom ohni orestujeme dozlatista. Pridáme špenátový pretlak a necháme 10 min prevrieť. Pre väčšiu jemnosť rozmixujeme špenát ešte raz ponorným mixérom. Necháme 5 min prevrieť. Špenát zriedime mliekom (aby ho bolo viac), zjemníme smotanou, pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ak je moc riedky, pomocou zátrepky – hladká múka + mlieko, špenát zhustíme. Necháme ešte 5 min povrieť. Zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode. Servírujeme so zemiakmi a vareným vajcom natvrdo alebo volským okom.

 

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok