Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
15. aug. 2020Marcela
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
15.01.2018 09:00 Gurmán
Čo takto dať si prívarok?
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
15.01.2018 09:00 Gurmán

Čo takto dať si prívarok?



BRATISLAVA - Prívarok alebo ak chcete omáčka je jednoduchá na prípravu a zároveň veľmi výživná a chutná. Máte ju hotovú za pár minút a zavďačíte sa ako deťom tak dospelým.


Šošovicový prívarok

 

Suroviny: 

 

1 balíček šošovica, 4 ks zemiaky, 1 ks kyslá smotana, bobkový list, soľ, ocot, hladká múka

 

Postup:

Do hrnca dáme variť šošovicu. Pridáme bobkový list. Zemiaky očistíme, pokrájané na kocôčky.Pridáme do hrnca, osolíme a dovaríme. Smotanu zmiešame s 2PL hladkej múky, a pridáme do uvarenej polievky, postupne ,aby sa nezrazila. Polievku dochutíme octom(niekto aj cukrom) , podávame. 

 

 

Hrachový prívarok 

 

Suroviny:

500 g suchý hrach, 3 strúčiky cesnak, 3 ks bobkový list, 2 ČL soľ, 1 ks kyslá pochúťková smotana, 4 ks klobása, 1,5 litre voda
 

Postup:

Hrach zalejeme 1,5 l vody, pridáme bobkový list a cesnak. Pozor varíme bez soli, ináč by sme varenie predĺžili a varíme v tlakovom hrnci do mäkka (cca 15-20 min). V obyčajnom hrnci 45 min. Na zjemnenie je výborna smotana. Ako chuťovku môžete zvoliť opečenú klobásku alebo údené mäso.

 


Prívarok z kyslej kapusty


Suroviny
600 g kyslej kapusty, 200 ml smotany, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 40 g masti, mletá červená paprika, drvená rasca, soľ

 

Postup:
Kyslú kapustu nakrájame na jemnejšie kúsky. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Na rozpálenej masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme hladkú múku, mletú červenú papriku, rascu a popražíme. Takto pripravenú zápražku zalejeme vychladnutou vodou z uvarenej kyslej kapusty a povaríme. Prilejeme ku kapuste, krátko necháme prejsť varom a napokon pridáme smotanu.

 

 


Zemiakovo-kôprový prívarok bez laktózy

 

Suroviny:
6 ks zemiak, 20 g kôpor, 2 dl ryžové mlieko, 3 PL múka, 1 PL biely vínny ocot, 150 g slanina na ozdobu, 3 ks vajce na ozdobu, soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode (voda nech siaha cca 1 cm nad zemiaky). Kôpor nasekáme a pridáme do uvarených zemiakov. 2 dl ryžového mlieka zmiešame s 2 PL múky a vylejeme všetko do zemiakov. Premiešame. Dochutíme soľou, čiernym korením a vínnym octom. Podávame s vajíčkom uvareným na tvrdo a opraženou slaninkou.
 

 

Špenátový prívarok

 

Suroviny:
900 g špenátového pretlaku, 4 strúčiky cesnaku, 1 ks stredná cibuľa, 1 PL olej, 4 dcl mlieko, 0,5 dcl smotana 33%, 1 PL hladkej múky + 1 dcl mlieka , 6 vajec - uvarených, 1 kg zemiaky

 

Postup:
Cibuľu nakrájame na malé kocky a na rozpálenom ohni orestujeme dozlatista. Pridáme špenátový pretlak a necháme 10 min prevrieť. Pre väčšiu jemnosť rozmixujeme špenát ešte raz ponorným mixérom. Necháme 5 min prevrieť. Špenát zriedime mliekom (aby ho bolo viac), zjemníme smotanou, pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ak je moc riedky, pomocou zátrepky – hladká múka + mlieko, špenát zhustíme. Necháme ešte 5 min povrieť. Zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode. Servírujeme so zemiakmi a vareným vajcom natvrdo alebo volským okom.

 

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok