Čo stojí za onkologickým ochorením?

NETKY.SK • 5 Február 2020, 11:13 • 2 min
Čo stojí za onkologickým ochorením?

Každým rokom ochorie na rakovinu viac ako 90 000 ľudí, pričom každý štvrtý ochoreniu podľahne. Hoci sa jedná stále o vysoké číslo, úspešnosť liečby je dnes mnohonásobne vyššia ako pred rokmi. Jednak je to dané pokrokom modernej medicíny, ale aj včasnou diagnostikou.

slovakia

left justify in out

Hoci za vznik nádorov často môže genetika, znečistené životné prostredie či pribúdajúci vek, z viac ako tretiny prípadov je vinníkom zlý životný štýl.

 

Medzi rizikové faktory sa napríklad radí obezita, stres, nedostatočná konzumácia ovocia, zeleniny a vlákniny, pitie alkoholu, fajčenie či nedostatok pohybu.

 

Jedlo je základ
Nutrične vyvážené stravovanie bohaté na vlákninu je považované za absolútny základ prevencie väčšiny závažných ochorení. Ľudia by tak okrem piatich porcií ovocia a zeleniny denne, mali konzumovať celozrnné výrobky, a to nielen z pšenice, ale aj ďalších obilnín, ako je ovos, raž či pšeno.

 

Dobré je podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) tiež sledovať pri potravinách množstvo rizikových živín - trans mastných kyselín, nasýtených mastných kyselín, soli či pridaných cukrov.

 

Zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny majú napríklad orechy a semená.

 

Nesmierne dôležité sú aj pravidelné preventívne prehliadky u lekára, ktoré prípadný karcinóm odhalia. Úspešnosť liečby je závislá na včasnom začatí liečebného programu.

 

img

 

Najčastejšie typy rakoviny na Slovensku

Na začiatku 20. storočia, trpel rakovinou jeden človek z dvadsiatich. O štyri desiatky rokov neskôr, sa nárast rakoviny zvýšil a na toto ochorenie zomiera jeden človek z šestnástich. Informuje medicc.eu.

 

Rakovina hrubého čreva

Hrubé črevo odvádza z tela nestrávené zvyšky potravy. Stolica, ktorá je pôvodne riedka, sa zahusťuje vstrebávaním vody a je osídlené veľkým množstvom baktérií, ktoré majú za úlohu rozložiť posledné zvyšky nestrávených potravín. Ak sa tak nestane, vzniká problém - hnačka alebo zápcha.

 

Rakovina hrubého čreva patrí medzi najčastejšie onkologické ochorenia. Výskyt týchto nádorov počas osemdesiatych a deväťdesiatych rokov prudko narastal, určitú tendenciu k stabilizácii pozorujeme až do roku 2003.

 

img

 

Príznaky závisia od veľkosti nádoru a jeho umiestnenia v hrubom čreve

1. zmena pravidelnosti stolice
2. hnačka alebo zápcha
3. veľmi tmavé zafarbenie stolice
4. prítomnosť krvi v stolici
5. nebolestivé krvácanie z konečníka, svrbenie, podráždenie a opuch
6. pocit, že črevo sa úplne nevyprázdňuje
7. stolica odchádza v úzkom prúžku
8. tráviace problémy (nadúvanie, pocit plnosti, kŕče)
9. časté, bolestivé uvoľňovanie vetrov
10. neúmyselná strata hmotnosti, nechuť do jedla
11. zvýšená únava

 

Rakovina obličiek

 

Rakovina obličiek a močového mechúra v posledných rokoch zaznamenala značný nárast.

 

Karcinóm obličiek sa najčastejšie vyskytuje vo veku nad 50 rokov, vrchol výskytu je medzi 65-75 rokmi, frekvencia výskytu s vekom narastá. Konkrétna príčina vzniku tejto choroby nie je známa.

 

Riziko ochorenia zvyšuje fajčenie, obezita, hypertenzia, niekoľko rokov trvajúca dialýza a potom tiež práca s chemikáliami.

 

Príznaky nádorov obličiek

1. prítomnosť krvi v moči, moč môže byť ľahko hrdzavej farby
2. bolesti v oblasti bedier
3. hmatné zdurenie v brušnej oblasti
4. strata hmotnosti
5. zvýšená teplota
6. nočné potenie
7. únava
8. celková slabosť

 

V prípade výskytu príznakov je vždy lepšie okamžite vyhľadať lekára. Hoci sa nemusí jednať o zhubné ochorenie, vždy je lepšie zájsť k lekárovi včas.

 

img

 

Rakovina močového mechúra
Medzi rizikové faktory nádoru močového mechúra patrí fajčenie či dlhodobejšia práca s chemickými látkami používanými vo výrobe farbív, gumárenskom a textilnom priemysle, ako sú anilín, naftalén, xenylamin a benzidín. Rizikové bývajú aj dlhoročné neliečené zápaly močových ciest.

 

Príznaky nádorov močového mechúra

1. časté močenie, niekedy s bolesťou
2. náhle neodkladné nutkanie na močenie
3. nezvyčajné sfarbenie moču do svetlo alebo tmavo červena

 

Hoci sa ani pri týchto príznakoch nemusí konať hneď o rakovinu, vždy je lepšie problémy nepodceňovať a vyhľadať lekára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona