Čo ste o opaľovaní možno netušili?

NETKY.SK • 18 Jún 2017, 15:13 • 2 min
Čo ste o opaľovaní možno netušili?

BRATISLAVA - Už sa tešíte na dovolenku, osviežujúce drinky, kúpanie a hlavne opaľovanie? Kto tiež nie. Lenže pozor, čo sa týka slnka, opatrnosti nie je nikdy dosť. Okrem vrások vám totiž môže spôsobiť aj rakovinu - a stačí ho fakt málo! Aby sa vám chytanie bronzu nevypomstilo, pozrieme sa mu poriadne na zúbok, súhlasíte? Tieto informácie sú povinnou letné výbavou.

slovakia

left justify in out

Slnko a vrásky. Koľko vám ich pribudne?

Máte panickú hrôzu zo stárnutia, a preto investujete "majland" do krémov proti vráskam? Potom by ste mali vedieť, že tou najúčinnejšou prevenciou sú vlastne krémy opaľovacie. Z početných výskumov totiž vyplýva, že až 90 percent vrások má na tričku práve opaľovanie. Zvyšok sú gény a samozrejme prirodzené stárnutie. Jedno je teda isté - najväčší nepriateľ mladistvého vzhľadu je hrejivé slnko.

 

Slnko a popálenina. Kedy je vážne zle?

Kde kto si myslí, že kým nie je červený ako rak, stále je to v pohode. Ste jedným z nich? Potom vás musíme vyviesť z omylu. Závery najnovších štúdií jednoznačne dokazujú, že k poškodeniu pokožky slnečným žiarením dochádza ešte skôr, než začne koža červenať. Akonáhle človek sčervenie ako indián, poškodenie je hlbšieho rázu, čo v priebehu času môže viesť k rakovine a predčasnému stárnutiu.


Slnko a rakovina.

Americkí vedci zistili, že intenzívne opaľovanie po dobu dvoch týždňov ročne nebezpečne zvyšuje riziko rakoviny kože. Ak to tak robíte na každej dovolenke, hrozba tohto vážneho ochorenia sa ešte zvyšuje! Vidíte, kam až vás môže dohnať vidina bronzovej pleti? Samozrejme nikto nehovorí, že by ste pri mori mali tráviť čas v tieni a po okolí sa pohybovať len v noci. Pokiaľ sa ale chcete vyhnúť najhoršiemu, bez opaľovacieho krému nevychádzajte ani von. Na celé telo by ste pri jednom použití mali minúť minimálne dve polievkové lyžice a aplikáciu opakovať každé dve hodiny - a vždy po kúpaní vo vode. 

 

obrazok

 

Slnko a ochranné prípravky. Na čo si dať pozor?

Vedeli ste, že medzi krémom na opaľovanie s tridsiatkou a päťdesiatkou nie je skoro žiadny rozdiel? Teda okrem ceny! Hodnota SPF udáva mieru ochrany proti lúčom, hlavne UVB žiarenia, ktoré býva hlavnou príčinou začervenania. Krém s SPF 30 ich odfiltruje 96 percent, SPF 50 o trochu viac, teda 98 percent - čo je pre bežného užívateľa skoro to isté. Je to skrátka reklamný trik! Nutné dodať, že po každej sezóne by ste mali tento produkt nekompromisne vyhodiť, nesvedčí mu teplo ani oxidácie, takže budúce leto už by nebol tak účinný. Tu ide šetrenie bokom!

 

Slnko a oblečenie. Čo je nutnosť?

Aj keď použijete tekutú ochranu v podobe opaľovacieho krému či oleja, nezabúdajte na okuliare a klobúk. Slnečné lúče odrážajú aj lesklé povrchy, ako je voda a piesok. Takže bez prikrývky hlavy nahrávate vysúšaniu vlasov a bez okuliarov zasa riskujete poškodenie očí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona