Čo spôsobuje, že dĺžka hranoliek je kratšia ako kedysi?

NETKY.SK • 5 Február 2019, 16:30 • 2 min
Čo spôsobuje, že dĺžka hranoliek je kratšia ako kedysi?

BRATISLAVA – Vysoké teploty a vyprahnutá krajina sú dôsledkom stále menšej produkcie zemiakov. Celkom výrazne sa to prejavuje aj na tom, že hranolky sa po novom vyrábajú už kratšie ako kedysi.

slovakia

left justify in out

Vo Veľkej Británii panovali počas minulého leta neznesiteľné horúčavy. S tým spojené dlhé obdobia sucha sú pre pestovanie zemiakov najhorším možným scenárom. Veď v Anglicku a Walese klesla ich produkcia za minulý rok o vyše 20 % a mnohé odrody nedorástli ani do svojej pôvodnej veľkosti

 

img

 

Zemiaky totiž patria medzi plody, ktoré potrebujú veľa vody a skôr chladnejšiu klímu. Presne takéto počasie však Británii chýbalo, a preto sa to v tak negatívnom svetle odzrkadlilo aj na minuloročnej úrode. Zoskupenie, ktoré tvorí viac ako 130 organizácii vrátane Svetového fondu na ochranu prírody či Riadiaceho orgánu chránených území udáva, že kvôli zmene podnebia bola vlna horúčav za minulý rok asi 30-násobne intenzívnejšia. 

 

img

 

Za posledných 10 rokov bola viac ako polovica všetkých fariem v Spojenom kráľovstve postihnutá výkyvmi počasia, či už išlo o záplavy alebo extrémne horúčavy. Na jednej strane sú poľnohospodári pripravení aj na extrémne výkyvy počasia, no keď takéto zmeny prebiehajú opakovane po dobu 3 a viac rokov, môže to farmárov odradiť od pestovania plodín a produkcia sa zníži. Takáto situácia bude mať za následok zvyšovanie cien poľnohospodárskych produktov. Pri dnešných výkyvoch počasia môžme len dúfať, aby Slovensko tohto roku nezasiahli podobné horúčavy ako vlani takmer celé územie Veľkej Británie.   

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies