Čo spôsobilo 4800-percentný rast Ethereum?

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 09:05 • 2 min
Čo spôsobilo 4800-percentný rast Ethereum?

NEW YORK - Ethereum od svojho príchodu v roku 2015 spôsobil poriadny rozruch. Po rebríčku trhovej kapitalizácie sa rýchlo vyšvihol na popredné miesta a zanechal za sebou viac ako 800 iných kryptomien. Avšak jeho nedávny prudký nárast hodnoty bol bezprecedentná, keď od začiatku roka 2017 jeho cena stúpla takmer o 4800%. Pozrime sa teda na Ethereum bližšie a skúsme pochopiť dôvody, ktoré spôsobili tento veľkolepý vzostup.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako sme už spomenuli, táto digitálna mena bola spustená 30. júla 2015. Je založená na decentralizovanej softvérovej platforme, ktorá umožňuje uzatvárať inteligentné kontrakty (Smart contracts) a distribuované aplikácie (ĐApps) bez akýchkoľvek prestojov, podvodov, kontroly alebo zásahov tretích strán. V tejto platforme existuje kryptografický token Ether, ktorý pôsobí ako vozidlo na premiestňovanie sa v tometo prostredí. Je to vlastne odmena pre vývojárov, ktorí chcú rozvíjať a prevádzkovať aplikácie v rámci platformy.

img

 

Ďalším z aspektov jeho rýchleho rastu popularity bolo neustále porovnávanie s Bitcoinom. Samotné porovnávanie týchto dvoch digitálnych mien je zaujímavé, keďže sa líšia svojimi základnými účelmi. Na rozdiel od Bitcoinu, primárnym cieľom Ethereum nebolo stať sa platobnou alternatívou. Cieľom bolo uľahčiť odmeňovanie fungovania Ethereum, aby vývojári mohli vytvárať a prevádzkovať aplikácie ĐApps. Na trhu sa však stal silným konkurentom všetkých kryptomien, vrátane Bitcoinu.

Prečo však ten náhly rast?

Počas ôsmich rokov svojej existencie dostal Bitcoin niekoľko lekcií a najmä vďaka nemu mnoho ľudí začalo dôverovať digitálnym menám. Bitcoin bol počas svojej existencie podporovaný najmä pozitívnymi správami, čo postupne vyhnalo jeho cenu až na úroveň takmer 3000 USD, čo bolo doterajšie historické maximum tejto kryptomeny. Tieto správy však generovali pozitívny dopad na všetky kryptomeny všeobecne a Ethereum z toho ťažilo rovnako ako ostatné meny.

Ethereum však sám o sebe vytváral rozruch, keďže je podporovaný takými zvučnými menami ako sú JPMorgan Chase Co., Intel, Bank of New York Mellon Corp. a Microsoft. Tieto a mnohé ďalšie spoločnosti sa pripojili k Enterprise Ethereum Alliance, ktorá spája spoločnosti Fortune 500, začínajúce podniky, akademických pracovníkov a dodávateľov technológií s odborníkmi na Ethereum.

 

img

Začiatkom apríla spoločnosť s rizikovým kapitálom Blockchain Capital, investujúca do ekosystému kryptomien, úspešne vyzbierala od investorov 10 miliónov dolárov za rekordných šesť hodín na svoj prvý digitálny fond nazvaný Blockchain Capital III Digital Liquid Venture Fund. Fond so sídlom v Singapure získal kapitál prostredníctvom digitálneho tokenu postaveného na platforme Ethereum.

Nielen podniky a súkromné inštitúcie, ale dokonca aj globálne organizácie, ako napríklad Organizácia Spojených národov (OSN), chcú využiť blockchain Ethereum na poskytovanie humanitárnej pomoci, ako je Svetový potravinový program.

 

Pár slov na záver

Veľké nadšenie okolo Ethereum vytlačilo jeho cenu do závratných výšin príliš rýchlo a príliš skoro, keď na začiatku roka 2017 sa cena pohybovala okolo ôsmich dolárov a v polovici júna to bolo už takmer 400 USD! Práve z tohto dôvodu môžeme predpokladať, že jeho súčasná cena (245 USD) nebude na tejto úrovni dlho a môže klesnúť ešte nižšie. Tieto pohyby sú však v tomto štádiu prirodzené a preto musia investori pozorne sledovať jeho pohyb. Avšak korekcie v blízkej až strednodobej perspektíve by nemali ohroziť jej potenciál. Rastúce povedomie a dôvera širokej verejnosti voči digitálnym menám, spojených s obrovskými možnosťami, ktoré Ethereum ponúka, nakoniec napomôžu jeho napredovaniu. Budúcnosť patrí decentralizácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies