Čo si myslí Igor Matovič o prijatí odškodňovacieho zákona?

NETKY.SK • 22 Júl 2021, 07:11 • 2 min
Čo si myslí Igor Matovič o prijatí odškodňovacieho zákona?

BRATISLAVA - Pri odškodňovacom zákone je podľa ministra financií Igora Matoviča zásadná jedna základná vec.

slovakia

left justify in out

„Keď chcete niekomu prispieť, musíte mať peniaze v štátnom rozpočte,“ povedal v stredu po rokovaní vlády minister financií. Všetkým je totiž podľa jeho slov známy postoj strany SaS, ktorá nesúhlasila s navyšovaním deficitu štátneho rozpočtu. „Tým pádom neodsúhlasili ani peniaze na odškodňovanie podnikateľov,“ skonštatoval Matovič. Naznačil tak, že na odškodňovací zákon nie sú v rozpočte peniaze. Nevyjadril však definitívny postoj k tomu, či zákon bude alebo nebude.

 

img

 

Prečítajte si: Zamestnávatelia žiadajú vládu, aby schválila univerzálny odškodňovací zákon. Počas pandémie sa k finančnej pomoci nedostalo množstvo podnikateľov

„Už viackrát a opakovane sme sa vyjadrili, že strana SaS súhlasila s navýšením výdavkov štátneho rozpočtu na všetky covidové položky, avšak nie v predkladanej výške. Treba pripomenúť, že navýšenie štátneho rozpočtu o 3,7 miliardy eur prešlo 28. mája bez ohľadu na názor a hlasovanie strany SaS,“ povedal hovorca strany SaS Ondrej Šprlák. Zároveň dodal, že odškodňovací zákon predkladal predseda SaS Richard Sulík viackrát, no bezúspešne.

 

img

Podľa rezortu financií sa im dopad pandémie na podnikateľský sektor podarilo stlmiť. Čiastočne sa tak udialo cez nové schémy pomoci najmä v cestovnom ruchu, gastrosektore a v cestnej doprave. Masívnejšie plošné kompenzácie podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Petra Goliaša neprišli, pravdepodobne najmä pre negatívne dopady na štátny rozpočet. Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), Peter Serina, si myslí, že nie je vôľa v koalícii tento zákon prijať.

 

Možno vás zaujme: Čomu sa venovali Heger s predsedom Slovenskej advokátskej komory na svojom stretnutí?

 

img

Pôvodne mal odškodňovací zákon na starosti rezort hospodárstva pod vedením ministra Richarda Sulíka. No po nástupe vlády Eduarda Hegera agenda prešla pod ministerstvo financií. Sulík ešte koncom novembra minulého roka povedal, že by chcel prijať univerzálny odškodňovací zákon. Navrhli ho trikrát a trikrát na vláde neprešiel. Matovič sa následne vyjadril, že si zákon berie na starosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona