Čo sa včera dialo v Severnej Kóree? Kim opäť porušil zákazy

NETKY.SK • 10 Máj 2019, 06:55 • 2 min
Čo sa včera dialo v Severnej Kóree? Kim opäť porušil zákazy

SOUL - Severná Kórea včera bez varovania odpálila balistické strely, vraj nacvičovali údery strelami dlhého doletu.

slovakia

left justify in out

Svet včera obletela informácia, že Severná Kórea vypálila smerom na Japonsko rakety. Podľa správ agentúr malo ísť o vojenské cvičenie, ktoré sa uskutočnilo za prítomnosti vodcu Kim Čong-una. Nacvičovať vraj mali údery strelami dlhého doletu. "Najvyšší vodca Kim Čong-un bol na veliteľskom stanovišti informovaný o pláne nácviku úderov za použitia viacerých prostriedkov dlhého doletu a dal príkaz na začatie cvičenia," uvádza správa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA.

 

img

 

Pozorovatelia z radov juhokórejskej armády tvrdia, že malo ísť o dve strely, podľa všetkého krátkeho doletu, ktoré dopadli do Japonského mora.

 

Počínanie KĽDR sledoval aj Pentagón, ktorý tvrdí, že Kim odpálil balistické strely, čo je dávno zakázané Bezpečnostnou radou OSN. Tento zákaz sa vzťahuje na všetky typy balistických striel bez ohľadu na to, či ide o tie s krátkym, stredným alebo dlhým doletom. "Severná Kórea 9. mája (...) skúšobne odpálila viaceré balistické rakety z lokality na severozápade KĽDR," uviedol hovorca Pentagónu Dave Eastburn. Rakety mali byť odpálené smerom na východ a po tom, čo preleteli 300 kilometrov, sa zrútili do mora. Podobná situácia nastala aj pred piatimi dňami. Severná Kórea vtedy vystrelila rakety krátkeho doletu taktiež smerom do Japonského mora.

 

img

 

Cvičenie bolo podľa KĽDR úspešné a demonštrovalo silu a schopnosť rýchlej reakcie severokórejských síl, ktoré sú "plne pripravené" na profesionálne vykonanie akýchkoľvek operácií a bojových úloh. Do cvičenia sa zapojili jednotky Kórejskej ľudovej armády nasadené "v prvej línii a na západnom fronte".

 

Donald Trump v reakcii na štvrtkové odpálenie severokórejských rakiet vyhlásil, že KĽDR nie je momentálne pripravená na rokovania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies