Čo sa udialo v politike za prvé tri mesiace v roku 2016?

NETKY.SK • 26 December 2016, 08:38 • 2 min
Čo sa udialo v politike za prvé tri mesiace v roku 2016?

BRATISLAVA - TASR prináša výberový chronologický prehľad udalostí politického a spoločenského života v Slovenskej republike (SR) v roku 2016.

slovakia

left justify in out

JANUÁR

1. januára 2016 - Novými mestami sa stali Gabčíkovo a Turany.

5. januára 2016 - Prezident SR Andrej Kiska zaslal na návrh Súdnej rady SR odvolací dekrét 14 sudcom, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

7. januára 2016 - Štátne vyznamenania udelil prezident SR Andrej Kiska 15 osobnostiam pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky. Najvyššie štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam udelil Lucii Popp. Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za mimoriadne zásluhy odovzdal Pavlovi Holländerovi. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam udelil Ernestovi Valkovi. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy získala Dalma Špitzerová, Oleg Pastier, Soňa Szomolányi, Martin Porubjak in memoriam, Hana Hegerová. Pribinov kríž I. triedy udelil Kiska Rudolfovi Sikorovi a Dušanovi Dušekovi. Pribinov kríž II. triedy získala Júlia Horáková a Vladimír Dedeček. Medailu prezidenta SR si odniesli Mária Smreková, Helena Pašiaková a Michal Handzuš.

11. januára 2016 – Prezident SR Andrej Kiska sa na východe krajiny v priestore Záchytného tábora Humennéstretol s asýrskymi kresťanmi z Iraku. Prijatie 149 asýrskych kresťanov na Slovensko bolo súčasťou nášho dobrovoľného príspevku k riešeniu migračnej krízy. Do SR pricestovali začiatkom decembra 2015.

 

11. januára 2016 – Dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva boli dôvodom, prečo sa rozhodla Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásiť štrajkovú pohotovosť.

20. januára 2016 - Slovenskú armádu treba modernizovať, ale tento proces by mal prebehnúť v súlade s jasným plánom a po odbornej diskusii. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska, ktorý navštívil Vojenský útvar v Rožňave, kde si pozrel ukážku pripravenosti práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a raketometného oddielu.

26. januára 2016 – Múzeum holokaustu slávnostne otvorili v Seredi v mieste bývalého pracovného koncentračného tábora. Pásku na jeho rekonštruovaných prvých barakoch prestrihol prezident SR Andrej Kiska spolu s predsedom vlády Robertom Ficom, predsedom NR SR Petrom Pellegrinim a ministrom kultúry Marekom Maďaričom.

 

obrazok

27. januára 2016 - Prezident Andrej Kiska podpísal medzinárodný Dohovor Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním.

28. januára 2016 – Za osobný prínos k rozvoju slovensko–nemeckých ekonomických vzťahov a spolupráce udelil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák Zlatú plaketu ministra predsedovi predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Albrechtovi Reimoldovi, ktorý odišiel na novú pozíciu naspäť do Nemecka.

28. januára 2016 - Modrotlač a horehronský viachlasný spev boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

31. januára 2016 – Nové klientske centrum štátnej správy v Bratislave slávnostne otvoril predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) spoločne s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD).Do klientskeho centra sa presťahovala štátna správa z desiatich adries v hlavnom meste.

 

FEBRUÁR

3. februára 2016 - Slovensko vyslalo 20 policajtov na ochranu štátnej hranice v Slovinsku a po prvý raz aj 25 policajtov na ochranu hraníc v Macedónsku.

 

5. februára 2016 – V rámci záchranárskeho kongresu sa v podtatranskej metropole do Galérie Cti dostali aj traja členovia posádky ATE Vrtuľníkovej záchrannej zdravotníckej služby (VZZS), ktorá spadla 2. januára 2006 v Janovej Lehote. Cenu in memoriam dostali za účasti prezidenta SR pozostalí po troch obetiach leteckého nešťastia.

9. februára 2016 – Prezident SR Andrej Kiska na návrh Súdnej rady vymenoval 23 nových sudcov bez časového obmedzenia.

10. februára 2016 – Výjazdové rokovanie vlády sa konalo v meste Kežmarok. Do okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier pôjde z verejných financií vyše 4,2 milióna eur.

 

obrazok

11. februára 2016 - Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) rozhodol 9. februára o konaní mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k situácii v školstve a zdravotníctve. Opozícia iniciovala schôdzu pre narastajúce problémy v školstve a zdravotníctve, ktoré vyvolali protesty učiteľov aj sestier. Poslanci strán KDH, OĽaNO, SaS a Most-Híd nazbierali 35 podpisov na jej zvolanie. Závermi rokovania boli dve uznesenia. Pri školstve parlament konštatuje, že kvalitné vzdelávanie je jedným zo základných pilierov každého vyspelého štátu a že riešenie problémov v školstve nahromadených za obdobie samostatnosti Slovenska vyžaduje pokračovanie v začatých systémových zmenách v školstve naprieč celým politickým spektrom. Parlament tiež konštatuje, že konsolidácia verejných financií v tomto volebnom období vytvorila systémové predpoklady pre dlhodobo udržateľné financovanie školstva a vedy na Slovensku. Pri téme zdravotníctva parlament konštatuje, že je dôležité, aby sa dôvera pacientov k zdravotníckym pracovníkom posilňovala a ozdravenie slovenského zdravotníctva pokračovalo.


obrazok
12. februára 2016 – Unesený maloletý Peter H. bol po troch týždňoch opäť na Slovensku. Vládny špeciál ho priviezol na Letisko M. R. Štefánika pred pol treťou popoludní. Po dieťa do Ancony v Taliansku vycestovali sociálne pracovníčky. Sprevádzal ich predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

 

15. februára 2016 - Paneurópska únia Slovensko si zvolila nové vedenie. Za predsedníčku bola opätovne zvolená slovenská europoslankyňa Anna Záborská, podpredsedami sa stali bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu Ján Šikuta a Monika Kurtová. Za generálneho tajomníka bol zvolený Peter Stach. Ďalšími členmi predstavenstva sa stali Juraj Alner, Radmila Ondreičková, Renáta Raiterová, Ján Šalát a Tomáš Kovaľ. 

 

22. februára 2016 - Verejnosť spoznala oficiálne logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Jeho slávnostné odhalenie sa uskutočnilo v historickej budove SND v Bratislave za účasti najvyšších predstaviteľov SR. Autorom tohto kľúčového prvku vizuálnej identity predsedníctva je študent Vysokej školy výtvarných umení Jakub Dušička.

 

25. februára 2016 - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák udelil Zlatú plaketu ministra in memoriam veľvyslancovi Vladimírovi Jakabčinovi, ktorý nečakane skonal začiatkom februára počas výkonu pracovných povinností na Zastupiteľskom úrade SR v Pekingu. Zlatú plaketu od ministra M. Lajčáka prevzala manželka Oľga Jakabčinová.

29. februára 2016 – Z bratislavského letiska do Grécka odletelo 20 slovenských policajtov, ktorí tam pomáhali pri zvládaní migračnej krízy.

 

MAREC

1. marca 2016 - Tisíce ľudí naživo sledovali tlačovú konferenciu prezidenta SR Andreja Kisku, ktorú po prvý raz zorganizoval cez sociálnu sieť Facebook.

1. marca 2016 - Ľudovít Kaník a jeho politická strana Demokrati Slovenska, ktorá podporila vo voľbách stranu SaS, potvrdil odstúpenie z predvolebného boja.

 

obrazok

3. marca 2016 – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal podpísali zmluvu o spolupráci pri spoločnej prezentácii hlavného mesta a Slovenska v zahraničí.

5. marca 2016 - Oficiálnym víťazom parlamentných volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel). Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente. Volebná účasť dosiahla 59,82 %. Parlamentné voľby priniesli pre KDH iba 4,9 percent hlasov voličov a prvýkrát od roku 1990 jeho neúčasť v slovenskom parlamente.

 

obrazok

7. marca 2016 – Do 2000 ľudí sa zišlo na tichom pochode centrom Bratislavy. Protest s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! bol reakciou na volebný úspech Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu.

7. marca 2016 – Vyše 200 ľudí sa podvečer zišlo na banskobystrickom Námestí SNP, aby povedalo "nie" fašizmu a zapálilo sviečky, z ktorých vytvorili kruh. Tichý protest zorganizovala občianska platforma Nie v našom meste a takto vyslovila postoj k volebnému úspechu Ľudovej strany Naše Slovensko.

9. marca 2016 - Premiér Robert Fico získal poverenie na zostavenie vlády, oznámil to po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

 

obrazok

9. marca 2016 – Generálna prokuratúra (GP) zaevidovala desiatky elektronických podaní, ktoré vyzývajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára podať na Najvyšší súd podnet na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

14. marca 2016 – Predseda NR SR Peter Pellegrini svojím rozhodnutím zobral na vedomie písomné rozhodnutie poslanca Richarda Sulíka o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca parlamentu. Písomné rozhodnutie o vzdaní sa mandátu poslanca doručil predsedovi NR SR 11. marca 2016 aj poslanec Andrej Medvecký, zvolený za politickú stranu ĽSNS.

14. marca 2016 – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru (NAKA) vzniesol obvinenie trom členom manažmentu akciovej spoločnosti Váhostav - SK.

17. marca 2016 - Dohodu štyroch politických strán Smeru-SD, Slovenskej národnej strany (SNS), Mosta-Híd a strany #Sieť, ktoré prejavili vôľu vytvoriť vládnu koalíciu, doručil prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi šéf Smeru-SD Robert Fico.

 

18. marca 2016 – Prezident SR Andrej Kiska odvolal zo sudcovskej funkcie ďalších siedmich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

18. marca 2016 - Viac ako tisíc ľudí prišlo na bratislavské Námestie SNP odkázať vznikajúcej vláde, že ju bude sledovať. Na pódiu sa počas hodinového podujatia striedali opoziční politici aj umelci, ktorí prečítali vyhlásenie k súčasnej politickej situácii.

22. marca 2016 - Lídri politických strán Smer – sociálna demokracia, SNS, Most-Híd a #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR.

 

23. marca 2016 - Dosluhujúci predseda NR SR Peter Pellegrini otvoril rokovanie ustanovujúcej schôdze parlamentu. Novozvolení poslanci zložili ústavou predpísaný sľub. Týmto aktom sa ujali výkonu poslaneckého mandátu. Predsedom Národnej rady SR sa stal líder SNS Andrej Danko.

 

obrazok

V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 112 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. V parlamente tak pôsobí sedem klubov, čo plénum zobralo na vedomie. Najsilnejší klub, s počtom členov 49, bude mať Smer-SD a jeho predsedom je Martin Glváč. Druhý najpočetnejší klub má opozičná SaS (21 poslancov), na čele klubu je Martin Poliačik. Nasledujú OĽaNO-NOVA (19) s predsedom klubu Richardom Vašečkom, SNS (15) so šéfom klubu Tiborom Bernaťákom, klubu ĽSNS (14) predsedá Marian Kotleta, klubu Sme rodina (11) Boris Kollár a klubu Mostu-Híd (10) Gábor Gál. Do parlamentu bola zvolená aj strana #Sieť. Tá však prišla o troch poslancov, ktorí nesúhlasili so vstupom ich strany do novej koalície. Počet poslancov za #Sieť tak klesol na sedem, pričom minimum na vytvorenie klubu je osem členov. Poslanci strany #Sieť ostali evidovaní ako nezaradení. NR SR má štyroch podpredsedov. 

 

Poslanci v tajnom hlasovaní rozhodli, že funkcie obsadia Martin Glváč zo Smeru-SD (117 hlasov), Béla Bugár z Mostu-Híd (114 hlasov), Andrej Hrnčiar zo #Siete (110 hlasov) a Lucia Nicholsonová zo SaS (105 hlasov). Pred samotnou tajnou voľbou dal pozmeňujúci návrh Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý chcel, aby podpredsedovia boli len traja. Jeho návrh podporilo 16 poslancov, okrem členov klubu ĽSNS aj Martina Šimkovičová a Zuzana Šebová (obe Sme rodina).

23. marca 2016 – Prezident SR Andrej Kiska prijal z rúk Roberta Fica demisiu doterajšej vlády, vzápätí vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica do čela novej vlády. Vládne posty si rozdelili nasledovne Smer-SD deväť členov, SNS troch, Most-Híd dvoch a #Sieť jedného. Peter Pellegrini sa ujal postu podpredsedu vlády pre investície.

 

30. marca 2016 – Mestu Martin putovala finančná výpomoc vo výške 2,5 milióna eur. Rozpočtové opatrenie prijala nová vláda na svojom prvom zasadnutí. Vláda vymenovala ďalších štátnych tajomníkov na päť ministerstiev. Na rezort spravodlivosti nastúpila Mária Kolíková, na ministerstvo kultúry nastúpil poslanec za bratislavskú mestskú časť Ružinov Igor Adamec. Norbert Kurilla sa stal druhým mužom ministerstva životného prostredia. Jozefa Kamenického zase schválil kabinet do funkcie štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva. Túto pozíciu na ministerstve obrany bude vykonávať Ivan Máčovský.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona