Čo sa stane z Hagie Sofie je podľa Ruska vo výhradnej kompetencii Turecka

NETKY.SK • 13 Júl 2020, 17:56 • 2 min
Čo sa stane z Hagie Sofie je podľa Ruska vo výhradnej kompetencii Turecka

MOSKVA - Rozhodnutie Turecka zmeniť bývalý byzantský chrám Hagia Sofia v Istanbule opäť na moslimskú mešitu je vlastnou vecou krajiny, vyhlásilo Rusko v priebehu dnešného dňa.

slovakia

left justify in out

Vnútorná záležitosť

"Vychádzame z faktu, že ide o tureckú vnútornú záležitosť, do ktorej by sme nemali zasahovať ani my, ani iní," povedal novinárom námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin.

 

Zrušenie pamiatky ako múzea 

Krok Turecka nasledoval po verdikte súdu, ktorý minulý týždeň zrušil doterajší muzeálny štatút tejto lokality Svetového dedičstva UNESCO a vyvolal globálne pobúrenie.

 

img

 

Veršinin však zdôraznil význam Hagie Sofie pre "svetovú kultúru a civilizáciu", napísali ruské médiá.

 

Vyjadrenie ruskej pravoslávnej cirkvi 

Jeho výrok prišiel po tom, ako ruská pravoslávna cirkev vyjadrila nad rozhodnutím Turecka znepokojenie. "Záujmy miliónov kresťanov neboli vypočuté," vyhlásil hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi Vladimir Legojda.

 

Dejiny svetoznámej stavby 

Hagia Sofia bude 24. júla, po takmer deviatich desaťročiach, počas ktorých bola múzeom, ako mešita opäť svedkom moslimských modlitieb. Vybudovali ju ako katedrálu počas existencie Byzantskej ríše, ale po dobytí Konštantínopola (Istanbulu) Osmanmi v roku 1453 ju konvertovali na mešitu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa TripPlans.In | Travel ✈ (@tripplans.in),

 

Kroky Turecka 

Turecký najvyšší správny súd anuloval v piatok nariadenie z roku 1934, na základe ktorého sa bazilika Hagia Sofia stala múzeom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan následne oznámil, že sa bazilika stane mešitou, avšak zostane otvorená aj pre nemoslimov.

 

img

 

UNESCO oznámilo, že vzhľadom na vzniknutú situáciu prehodnotí štatút tejto pamiatky ako lokality Svetového dedičstva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies