Čo sa nepodarilo Hitlerovi tankami, skúša desať štátov bankami

NETKY.SK • 21 Jún 2012, 12:45 • 2 min
Čo sa nepodarilo Hitlerovi tankami, skúša desať štátov bankami

Čo sa nepodarilo Hitlerovi tankami, skúša desať štátov bankami - Politika Predsedu SNS Jána Slotu znepokojila stredajšia (20. 6.

slovakia

left justify in out

img

Predsedu SNS Jána Slotu znepokojila stredajšia (20.6.) informácia rakúskeho denníka Die Presse, podľa ktorej ministri zahraničných vecí desiatich európskych štátov diskutujú o zmene Európskej únie na jednotný štát po vzore Spojených štátov amerických. "História sa vracia. To, čo bolo v 30. a 40. rokoch záležitosťou vojenských operácií, je teraz záležitosťou bankových operácií," uviedol dnes pre TASR Slota.
      "Slovenská národná strana už pred rokom a pol upozorňovala na to, kam smerujú ambície niektorých štátov eurozóny a teraz sa tieto kroky ukazujú v plnej nahote," podčiarkol. "SNS varuje všetky parlamentné strany a predovšetkým Smer-SD, že schválením trvalého eurovalu a prípadne fiškálnej únie podporujú snahy týchto desiatich štátov na vytvorenie Spojených štátov európskych," vyhlásil Slota, podľa ktorého by sa Slovensko v takomto novom štátnom útvare dostalo do postavenia protektorátu. "Predtým to robil Hitler pomocou tankov a teraz niektoré európske štáty bankami," uzavrel.
      Slovenské ministerstvo zahraničných vecí však nepovažuje aktuálne diskusie ministrov zahraničných vecí o budúcnosti Európy za zásadnú zmenu. "Nie je výnimočné, aby sa ministri zahraničných vecí schádzali vo viacerých, aj menších a neformálnych formátoch a diskutovali napríklad aj o inštitucionálnych otázkach Európskej únie (EÚ)," povedal pre TASR v reakcii na informácie Die Presse hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel.
      Podľa rakúskeho denníka ministri zahraničných vecí desiatich štátov EÚ už od jari diskutujú o otázke zmeny únie na jednotný štát po vzore Spojených štátov amerických.
      "Koniec koncov podpredseda vlády a minister zahraničných vecí sa na debatách tohto typu tiež zúčastňuje. Treba však zdôrazniť, že akékoľvek zmeny a návrhy vrátane tých, ktoré by si vyžadovali zmenu základných zmlúv, musia byť dôkladne prerokované v rámci celej Európskej únie a brať do úvahy názor každého jej člena," zdôraznil Gandel.
      "Preto aj výstupy tzv. Westerwelleho skupiny ministrov vnímame ako jeden z viacerých podnetov na širšiu diskusiu o smerovaní EÚ a jej možnom inštitucionálnom usporiadaní," dodal. Pozícia Slovenska je podľa neho v tejto chvíli zadefinovaná ako "posilnená integrácia so silnými európskymi inštitúciami, ktoré garantujú vyváženosť záujmov". 
      V článku v Die Presse sa tiež konštatuje, že skupina ministrov informovala o svojich zámeroch predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa.
      Na stredajšom (20.6.) kolégiu komisárov, čo je pravidelné, každotýždenné stretnutie členov Európskej komisie, Barroso neinformoval komisárov o tom, že by mu bola predložená iniciatíva na zmenu politického systému EÚ podľa vzoru Spojených štátov. Pre TASR to uviedol kabinet podpredsedu EK Maroša Šefčoviča.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies