Čo sa deje v hlave dieťaťa pri fyzických trestoch?

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 15:36 • 2 min
Čo sa deje v hlave dieťaťa pri fyzických trestoch?

BRATISLAVA – Jedna, dve facky sú najjednoduchší spôsob, ako utíšiť dieťa, keď sa prácou unavení a strhaní rodičia začnú venovať rodinným povinnostiam. Okrem rázneho „ukončenia“ konfliktu, to má devastačné účinky na osobnosť dieťaťa, pričom neskôr utrpia aj samotní rodičia.

slovakia

left justify in out

Väčšina ľudí, to chápe tak, že rodičia sa uchyľujú k fyzickým trestom, keď stratia trpezlivosť s neposlušným dieťaťom.

 

Treba však rozlišovať medzi neposlušnosťou a tým, keď dieťa svojím správaním poukazuje na nejaký problém – napríklad konflikt medzi súrodencami. Tu sa môže stať, že sa dieťa svojím vreskotom a hystériou domáha svojej spravodlivosti. Ak ho za to zbijete, dávate mu najavo, že spravodlivosť neexistuje, že nie ste ten, kto ho má na tomto svete chrániť a aj to, že je menejcenná bytosť. Dieťa sa potom utiahne, uzavrie a postupne zatrpkne.

 

img

 

Bitka za maličkosti. Mnoho detí je bitých sa to, že sa zašpinia alebo omylom rozbijú tanier. Črepy na zemi sú však menšia škoda ako jazvy na duši. „Veď jedna facka nie je týrane a zaslúži si to,“ tvrdia mnohí.

 

Každý fyzický útok (najmä od niekoho väčšieho a silnejšieho) spôsobuje stres a ten v dieťati vyvoláva prirodzené reflexy k sebazáchove. Ak sa niečoho bojíme, vyhýbame sa tomu. Ak je dieťa bité, stráca dôveru v rodičov, snaží sa im vyhýbať a začne tajiť veci.  Ak má problém, nehľadá pomoc u rodičov ale trápi sa samo, poprípade skúša nájsť pochopenie u cudzích. 

 

img

 

To sa neskôr vystupňuje v puberte, keď nepochopení tínedžeri utekajú z domu a unikajú do iných svetov s pomocou alkoholu  či drog. Prejavuje sa to aj neochotou rozprávať sa s rodičmi, pretože sa boja ich výčitiek, poprípade ďalších trestov. Častokrát sa rodičia stanú vo vnútornom svete dieťaťa nevítanými hosťami.

 

img

 

Bitkou si vymôžete poslušnosť, áno, s poslušným dieťaťom to je jednoduché, ale poslušný dospelák je len málokedy skutočne šťastný. Takýto človek máva v dospelosti problém nájsť samého seba, pretože je zvyknutý na podriaďovanie sa a potláčanie svojich potrieb. Práve v detstve bití ľudia sú najviac využívaní lenivými, neskromnými a manipulatívnymi jedincami.

 

V stave hnevu a nevôle je osobnosť dieťaťa zničená a premení sa na vydesenú obeť, ktorá si myslí, že práva majú len silnejší. Namiesto vyhrážok a bitiek skúste dieťaťu rozumne dohovoriť, niekedy si to vyžaduje viac trpezlivosti ale práve to by mala byť hlavná vlastnosť matky.

 

„Deti sa bili odjakživa,“ vravia mnohí. Áno, ale aj čarodejnice sa kedysi bežne upaľovali a už sa to nerobí. Ak si myslíte, že v niektorých situáciach bitku jednoducho treba, skúste sa pred tým na chvíľu pozastaviť a premyslieť si, či je to naozaj tak nevyhnutné. Na to, aby sa dieťa dokázalo predierať životom, potrebuje silnú osobnosť a múdre argumenty, nie rozochvené kolená. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona