Čo sa deje v Bielorusku. Hlavné otázky a odpovede

NETKY.SK • 18 August 2020, 09:11 • 2 min
Čo sa deje v Bielorusku. Hlavné otázky a odpovede

Už viac ako týždeň sa v Bielorusku konajú veľké zhromaždenia a protesty. Demonštranti požadujú nové prezidentské voľby, zatiaľ čo úradujúci prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že protesty vedú zahraničné sily. Netky.sk odpovedá na hlavné otázky o situácii v Bielorusku

slovakia

left justify in out

Prečo sa protesty začali?

9. augusta sa v Bielorusku konali prezidentské voľby. V nich zvíťazil Aleksandr Lukašenko, podľa Ústrednej volebnej komisie získal 80 percent hlasov. Vládne v krajine od roku 1994 a nové prezidentské obdobie bude pre neho už šieste.

 

Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská získala 10,12 percenta hlasov.  Lukašenkovi súperi odmietli uznať výsledky týchto volieb. Po ich zverejnení vypukli v Bielorusku okamžite pouličné protesty, voči ktorým zasiahli bezpečnostné zložky s nebývalou brutalitou. K dispozícii sú informácie o dvoch obetiach, tisíckach zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

 

Demonštranti sa domnievajú, že výsledky volieb boli sfalšované. Vyžadujú usporiadanie nových prezidentských volieb v krajine.

 

img

 

Čo hovorí Lukašenko?

Alexandr Lukašenko hovorí, že masové protesty boli organizované zo zahraničia. Verí, že demonštrácie vedú ľudí z iných krajín.

 

"Zaznamenali sme telefonáty zo zahraničia. Volali z Poľska, Veľkej Británie a Českej republiky, riadili naše ovce. Tie nerozumejú tomu, čo robia a už ich začínajú ovládať," uviedol Lukašenko na stretnutí 10. augusta.

 

Tiež niekoľkokrát spomenul, že bezpečnosť Bieloruska ohrozujú "jednotky NATO".

 

"Na území susedných štátov - v Poľsku a Litve sa konajú vojenské cvičenia jednotiek NATO. Bolo by to v poriadku, ale na týchto územiach dochádza k eskalácii a zvyšovaniu ozbrojených zložiek," hovorí prezident Bieloruska.

 

Alexandr Lukašenko počas vystúpení poznamenával, že prezidentstvo neopustí "pod tlakom pouličných protestov" a považuje  výsledky volieb za legálne.

 

Čo urobí Rusko?

Alexandr Lukašenko sa tiež domnieva, že protesty v Bielorusku sú hrozbou pre Rusko. Faktom je, že Rusko a Bielorusko sú súčasťou takzvaného zväzového štátu. Každá krajina má vlastnú vládu, menu a prezidenta. Ale nie sú kontroly na štátnej hranici medzi krajinami a občania môžu voľne cestovať.

 

img

 

Bielorusko na západe má hranice s členskými krajinami NATO - Poľskom a Litvou. Hranica medzi zónami záujmov NATO a Ruska sa nachádza najmä na západe Bieloruska. Lukašenko vo svojich prejavoch hovorí o aliancii ako o hrozbe pre bezpečnosť Bieloruska.

 

"Tanky NATO rinčia pri našich bránach, na západných hraniciach našej krajiny sa buduje vojenská sila. Litva, Lotyšsko, Poľsko a Ukrajina nám prikazujú usporiadať nové voľby. Ak budeme nasledovať ich vedenie, zahyneme ako ľudia, ako štát, ako národ," povedal.

 

Rusko a Bielorusko sú navyše členmi organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. To znamená, že v prípade hrozby vojenských akcií v Bielorusku, Rusko a ďalšie členské štáty organizácie môžu poskytnúť podporu bieloruským orgánom.

 

img

 

"Mal som dlhý a podrobný rozhovor s prezidentom Ruska. Je absolútne venovaný tomu, čo sa deje v Bielorusku. S Vladimírom Putinom sme sa dohodli: na našu prvú žiadosť sa poskytne komplexná pomoc na zaistenie bezpečnosti Bieloruskej republiky," povedal Lukašenko 15. augusta.

 

Kremeľ a ruské úrady v súčasnosti nekomentujú situáciu v Bielorusku a slová Alexandra Lukašenka. Vladimír Putin tiež ešte verejne nepotvrdil úmysel poskytnúť vojenskú alebo inú pomoc bieloruskému prezidentovi.

 

Prečo demonštranti používajú neoficiálnu vlajku Bieloruska?

Bielorusko má oficiálnu štátnu vlajku - zelené a červené plátno s bielym ornamentom. Táto vlajka vyzerá ako vlajka Bieloruskej sovietskej republiky, ale symboly ako hviezda a kosák boli z nej odstránené. Bola schválená v roku 1995, počas prvého prezidentského obdobia Alexandra Lukašenka.

 

img

 

Demonštranti v Bielorusku používajú bielo-červeno-bielu vlajku. Je symbolom historického národného hnutia. Počas komunizmu bola úplné zakazazana. V 80. rokoch sa táto vlajka stala jedným zo symbolov národného hnutia a po páde ZSSR bola prvou oficiálnou štátnou vlajkou Bieloruska.

 

Bielo-červeno-biela vlajka nie je v Bielorusku oficiálne zakázaná, je však známe, že Lukašenko k nej má negatívny postoj. Výskyt tejto vlajky na verejných podujatiach vedie k škandálom, jej použitie sa považuje za politické gesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies