Čo sa deje? Šesť poslancov koalície podporilo zákon Hlasu-SD

NETKY.SK • 4 Február 2022, 13:11 • 2 min
Čo sa deje? Šesť poslancov koalície podporilo zákon Hlasu-SD

BRATISLAVA - Opozičný návrh zákona na znížene dane z pridanej hodnoty (DPH) v gastrosektore podporilo v prvom čítaní šesť poslancov koalície. Len jeden z nich, Patrick Linhart, vopred avizoval, že bude hlasovať za. Niektorí z oslovených poslancov tvrdia, že sa stala chyba v hlasovacom zariadení.

slovakia

left justify in out

Za návrh strany Hlas-sociálna demokracia o znížení DPH v gastrosektore vo štvrtok 3. februára zo 115 prítomných bolo za 46 poslancov. Z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti návrh podporili Juraj Krúpa a Tomáš Šudík. Takmer celý klub OĽaNO sa zdržal. Zo strany Sloboda a Solidarita bola ako jediná za Jarmila Halgašová a z klubu Sme rodina Martin Borguľa, Petra Krištúfková a Patrick Linhart.

 

img

Poslanec Krúpa povedal, že si nepamätá, že by bol za návrh Hlasu-SD. „Problém nie je ten, že som sa pomýlil, problém je ten, že máme problémy s hlasovacím zariadením. X poslancov sa pravidelne sťažuje, že ich hlasovacie zariadenie vykazuje inak, ako hlasovali alebo nakoniec ich nevykáže, že hlasovali. To bude určite aj môj prípad. Určite je to chyba hlasovacieho zariadenia,“ uviedol. O pomýlení hovorí poslanec Šudík. „V hlasovaní pri tomto zákone som sa pomýlil. Ministerstvo financií plánuje daňovo-odvodovú reformu, ktorá ráta s 10-percentným DPH pre gastro a bude problematiku riešiť komplexnejšie ako návrh strany Hlas,“ povedal Šudík.

 

img

Poslankyňa Halgašová uviedla, že hlasovanie rieši s organizačným odborom parlamentu. „Bola to chyba v hlasovacom zariadení,“ poznamenala. Naopak, poslanec Borguľa hovorí, že vedome zákon podporil. Poukázal na to, že v programovom vyhlásení vlády je v časti venovanej cestovnému ruchu ustanovenie o znížení DPH pre gastrosektor. Nevidí preto problém vo svojom hlasovaní. „Nepovažujem to za akékoľvek porušenie koaličnej zmluvy, lebo je to súčasť Programového vyhlásenia vlády. Podporil som to a vždy to podporím a je úplne jedno, kto to bude predkladať,“ vyjadril sa Borguľa.

 

img


Poslanci Hlasu-SD v novele zákona o DPH v súvislosti s pandémiou a zlou finančnou situáciou podnikov pôsobiacich v gastronómii navrhovali dočasne znížiť DPH na úroveň 5 percent na služby spojené s podávaním jedál a nápojov. Tiež navrhli od 1. januára 2023 ponechať trvalo sadzbu DPH na úrovni 10 percent pre tieto služby.
 

Prečítajte si: Boris Kollár reagoval na výzvu Roberta Fica



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona