Čo sa deje s vaším telom, keď prestanete fajčiť?

NETKY.SK • 21 Január 2016, 11:55 • 2 min
Čo sa deje s vaším telom, keď prestanete fajčiť?

BRATISLAVA - Už toľkokrát ste si sľúbili, že prestanete fajčiť a stále sa vám to nedarí. Možno vám len chýba správna motivácia. My jednu máme. Už po pár minútach od zadusenia poslednej cigarety telo začne pozitívne reagovať. Ako? Možno vám to pomôže skoncovať s fajčením raz a navždy.

slovakia

left justify in out

Celosvetovo sa odhaduje počet fajčiarov na 1,3 miliardy. Z prieskumov vyplýva, že každý rok zomrie na následky fajčenia päť miliónov ľudí. To je v priemere 560 závislákov za hodinu a 13 500 jedincov denne a to už je naozaj dosť.

 

Toto vás čaká a neminie, keď od posledného šluku ubehne...

20 minút 

Najhorší je prvý krok, čo? Ale robíte pre seba veľkú službu. Už za takú chvíľku organizmus plesá blahom. Krvný tlak a tepová frekvencia sa vracia do normálu. Zvyšuje sa prekrvenie nôh a rúk.

 

10 hodín 

Hodnoty nikotínu klesajú o 90 percent. Mierne klesá riziko infarktu. Zlepšuje sa koncentrácia kyslíka v krvi, takže ste pozornejší. Bude sa vám dokonca lepšie spať.

 

48 hodín

Telo už eliminovalo všetok oxid uhoľnatý. Aj nikotín opustil priestor. Pľúca sa pomaly zbavujú znečistenia, teda o fajčiarsky kašeľ nie je núdza a miestami to vyzerá na tuberový záchvat. Na druhú stranu sa dosť zbystruje čuch a chuť.

 

3 dni

Už za 72 hodín sa o dosť lepšie dýcha. Dýchacie cesty sa totiž rozširujú. Žiadny vyplazený jazyk pri výstupe na druhé poschodie.

 

1 týždeň

Bod zlomu. Chuť zapáliť si je síce vražedná, ale pevná vôľa sa vypláca. Výrazne sa nakopává funkcia pľúc. Konečne sa môžu sústrediť samy na seba a nie na tie škodliviny, ktorými ste ich zásobovali.

 

1 mesiac

Prvá dôležitá méta, ktorá potvrdzuje, že to myslíte naozaj vážne. To najhoršie máte za sebou a zdravšie zajtrajšky pred sebou. Krvný obeh šliape ako po masle. Problém vám nerobí rýchlejšia chôdza ani pomalší beh.

 

3 mesiace

Zvieravá bolesť lýtok, ktoré vás ako fajčiara trápili sú minulosťou. Aj kašeľ sa už dáva konečne na ústup. Akákoľvek fyzická námaha prestáva byť utrpením. Pľúca pracujú lepšie o 10 percent.

 

6 mesiacov

Uvedomíte si, že ste strašne dlho neboli chorý. Chrípka a viróza? Čo to je? Regeneruje sa nielen váš organizmus, ale predovšetkým dýchacie cesty.

 

1 rok

Poriadny dôvod na oslavu. Niečo ako druhé narodeniny. O polovicu sa znižuje riziko cievnych ochorení, srdcového záchvatu a mŕtvice. Vylepšuje sa imunita.

 

5 rokov

Hrozba infarktu je na úrovni nefajčiara. Až teraz, po tých rokoch, si ešte len môžete vydýchnuť, že už nie ste v prvej línii.

 

10 rokov

Začína klesať riziko vzniku rakoviny pažeráka, úst a krku.

 

15 rokov

Až teraz je váš kardiovaskulárny systém v takom stave, ako by ste si nikdy v živote nezapálili. Môžete sa hrdo hlásiť k nefajčiarom bez škvrnky. Telo už je prečistené a funguje na 100 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies