Čo sa čerstvej matky zaručene nepýtať?

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 08:54 • 2 min
Čo sa čerstvej matky zaručene nepýtať?

BRATISLAVA - Narodenie dieťaťa zaručene patrí medzi najkrajšie okamžiky ženy. S tým však okrem neskutočnej lásky nastáva aj niekoľko starostí. Sú šťastné, ale aj na pokraji síl. Novopečené matky sa zmietajú v návaloch radosti a nehy, ale aj strachu a obáv. A k tomu tie hormóny ... Sú krehké a sú veci, ktorými ich zaručene vytočíte.

slovakia

left justify in out

Keď sa narodí bábätko, je to obrovská radosť. Ale tiež veľa námahy. Novopečená mamička sa doslova topí v návaloch materskej lásky, ale aj hormonálneho zmätku, strachu zo zodpovednosti, ktorá na nich teraz je, a totálnej únavy. A sú veci, ktoré ich vedia rozčúliť. Sú to napríklad tieto otázky či táraniny.

 

Sú to otázky typu: "Ešte nesedí?", "Ešte sa nezačal otáčať?", "Už lezie?", ktoré novopečenú matku zaručene naštvú. Čo jej chcela daná osoba naznačiť? Je snáď jej ratolesť zaostalá? Nie je s ňou niečo v poriadku? Alebo sa len potrebovala pochváliť svojim malým géniom?

 

obrazok

 

Už niekoľko týždňov či mesiacov sa nová mama poriadne nevyspala, návšteva kaderníka je pre ňu nedosiahnuteľným snom a stále ešte nezapne džínsy, čo nosila pred otehotnením. A tak ju otázka: "Kedy si zaobstaráte druhé bábätko?" minimálne uvedie do rozpakov. Čo na to má povedať? Druhé nebude nikdy, pretože aj toto je nad moje sily? Anketár danú ženu v podstate núti k tomu, aby sa priznala k svojej neschopnosti.
 

Väčšina žien v tehotenstve priberie a do formy sa rozhodne nedostane počas šestonedelia. Nie že by to nebolo možné, ale chce to tvrdý režim. A na ten veľa čerstvých matiek nemá sily. A navyše kus čokolády alebo odpočinok miesto sklápačiek sú pri starostlivosti o novorodenca hocikedy otázkou života a smrti. Avšak veľa žien po pôrode sa vnútorne trápi tým, ako sa ich postava zmenila. A akákoľvek zmienka na túto tému môže naozaj raniť.

 

Materské mlieko je to najlepšie, čo môžete svojmu dieťaťu dať. Niekedy sa jednoducho stane, že dojčiť nejde alebo je to možné len chvíľu. Bohužiaľ veľa žien to potom vníma ako svoje zlyhanie. A otázky typu: "Ty už nekojíš? Prečo? " Fungujú, ako keď pichnete do osieho hniezda.

 

obrazok

 

Celé noci dieťa nespí alebo je uplakané cez deň, a ony si potrebovali len trochu posťažovať, vypovedať sa. Výsledok? Ten, komu o nerestiach svojej milej ratolesti povedali, sa ich pri každej príležitosti súcitne pýta: "Tak čo, stále tak plače?" Nielen, že tieto otázky unavenej matke nepomôžu, ale všetko ešte zhoršia. Nedaj bože, keď to pýtajúci doplní nejakou múdrou poznámkou typu: "Nemali by deti v tomto veku už spať celú noc?"
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies