Čo sa bude ďalej diať s chobotnicou zbraní v nelegálnej držbe? Koľko zbraní sa vrátilo v 4. kole amnestie?

NETKY.SK • 8 December 2020, 20:02 • 2 min
Čo sa bude ďalej diať s chobotnicou zbraní v nelegálnej držbe? Koľko zbraní sa vrátilo v 4. kole amnestie?

Štát prišiel už s ďalšou možnosťou, aby ľudia, ktorí majú možnosť, aby sa bez postihu legálne zbavili svojej nelegálnej zbrane.

slovakia

left justify in out

Policajti na sociálnej sieti vysvetlili, aké sú aktuálne čísla vyplývajúce z aktuálnej zbraňovej amnestie. Za prvý mesiac sa takto vrátilo 204 nelegálne držaných zbraní, ale aj  3 448 kusov nábojov.

 

„Pomer krátkych zbraní k dlhým je 53 k 47 percentám. Približne polovicu odovzdaných zbraní tvoria pištole a revolvery,“ vysvetlila polícia s tým, že ďalej ide o „dlhé zbrane – malokalibrovky (cca 11 percent), brokovnice (cca 21 percent), guľovnice (cca 10 percent) a iné typy“.

 

 

Vďaka štvrtému kolu amnestie, ktorá sa začala 1. novembra a potrvá ešte do 30. apríla nasledujúceho roka, sa tak beztrestne môžu ľudia priznať. Môžu tak urobiť na ktoromkoľvek policajnom oddelení.

 

Je to dôležité najmä z oblasti prevencie. Zníži sa tak počet nelegálnych zbraní v držaní, ale aj streliva. Dôjde tým aj ku zmenšovaniu „rizika, že sa nimi bude páchať trestná činnosť“.

 

 

Polícia opísala aj to, čo sa s odovzdanými zbraňami bude ďalej diať. Najprv ich preskúmajú balistickí pracovníci. „Občania budú mať možnosť si túto zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane,“ vysvetlili s tým, že prípadne ju budú môcť zlegalizovať u osoby, ktorá je na to oprávnená.

 

V opačnom prípade zbraň a strelivo prepadnú štátu. „Počas predchádzajúcich troch zbraňových amnestií občania odovzdali 10 865 zbraní a 82 010 kusov streliva. Z preskúmaných zbraní nebolo zistené spáchanie trestného činu ani s jednou z nich,“ dodali strážcovia zákona a poriadku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies