Čo robiť, keď je vám stále zima? Takto sa skutočne zahrejete!

NETKY.SK • 16 Október 2018, 16:19 • 2 min
Čo robiť, keď je vám stále zima? Takto sa skutočne zahrejete!

BRATISLAVA - Ruky aj nohy vás oziabajú, pol dňa sa pretrasieme zimou a bez teplých ponožiek si svoj život neviete predstaviť? Potom patríte medzi štyridsať päť percent ľudí, ktorých trápi v chladných dňoch zimomravosť. Ako proti nej bojovať a čo robiť? Tieto jednoduché vychytávky zaberú!

slovakia

left justify in out

Najedzte sa

 

Znie to banálne, ale ak máte podváhu alebo ak ste práve na diéte, buď sa zmierite s tým, že sa pol roka pretrasiete chladom alebo začnete jesť a trochu priberiete. V zimných mesiacoch stavte na krémové polievky alebo vývary. Tie vás krásne zahrejú! Pokiaľ máte radi ostrejšie jedlá, nebojte sa pridať čili. Zima nebude mať šancu!

 

Posilňujte

 

Nechceme po vás, aby ste trávili celú zimu v posilňovni. Je ale všeobecne známe, že pohyb zahrieva. Šport má navyše ďalší bonus. Vďaka pravidelnému pohybu dochádza k nárastu svalovej hmoty a čím viac svalov budete mať, tým viac vyprodukujete tepla. A navyše budete vyzerať skvele!

 

Dajte si špenát

 

Za pocit chladu môže i chudokrvnosť. Ako ste na tom s krvinkami vy? Nemáte nedostatok červených? Ak áno, doplňte železo, ktoré im pomáha rozvážať kyslík do tela. Zobať môžete potravinové doplnky, ale pomôže aj zvýšený príjem listovej zeleniny, strukovín alebo červeného mäsa. Mimochodom, železo sa do tela najlepšie vstrebe, keď sa kombinuje s vitamínom C, takže nezabúdajte ani na neho.

 

Poriadny spánok

 

Nedostatok spánku ovplyvňuje činnosť hypotalamu, ktorý reguluje pocit hladu, sýtosti, ale aj tepla alebo chladu. Ak teda spíte menej ako sedem až osem hodín denne a chodíte do postele po polnoci, máte pekne zamiesené na zimomravosť. Preto sa radšej zababušte do perín a poriadne si odpočiňte.

 

Kývajte sa

 

Ak mrznete na zastávke, snažte sa rozhýbať. Skáčte, kmitajte rukami alebo nimi udierajte do stehien, hoci to znie vtipne, že by ste mali toto na verejnosti robiť. Najhorší je pocit chladu na prstoch nôh a na rukách. Tie zahrejete sťahovaním a rozťahovaním (platí pre ruky i nohy) alebo pomocou prstovej gymnastiky, pri ktorej jednoducho hýbete prstami, ako vás napadne. Funguje aj podupávánie.

 

Nechajte pracovať zázvor

 

Krvný obeh, a tým aj teplotu tela vám zvýši zázvor v čaji alebo v kúpeli. Do vane nasypte lyžicu nastrúhaného zázvoru a naložte sa do nej na 15 minút. Super je aj zázvorový zábal. Do vriacej vody nakrájajte čerstvý zázvor, nechajte 10 minút lúhovať, namočte do výluhu utierku a prikladajte ju na premrznuté miesta. Pozor ale, aby koža nezčervenala.

 

Škorica vás zahreje

 

Škorica totiž rozťahuje cievy a prekrvuje telo. Podobne fungujú aj chilli papričky, ktoré obsahujú zahrievaí kapsaicín. Ten vyvoláva takmer pocit pálenia. Podobne pomáhajú aj potravinové doplnky s obsahom ginka dvojlaločného, ​​horčíka, draslíka alebo cesnaku.

 

Uvoľnite oblečenie

 

Upnuté nohavice, tesné pančuchy, alebo dokonca ponožky by mali byť cez zimu zakázané. Možno vám pristane, ale brzdí krvný obeh a umocňuje pocit zimy. Peklo je aj oblečenie z umelých vlákien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona