Čo prírodu veľmi trápi na Vianoce?

NETKY.SK • 30 November 2020, 08:05 • 2 min
Čo prírodu veľmi trápi na Vianoce?

Blížia sa najkrajšie sviatky roka, ktoré sú spojené aj s rôznymi symbolmi, bez ktorých si ich nedokážeme predstaviť.

slovakia

left justify in out

Možno sa to niekomu zdá ako maličkosť, ktorá nič neznamená, alebo je len pomyselnou kvapkou v mori, alebo, že jej zmenou by sme aj tak nič nedosiahli. Niekto si možno povie, že taký významný sviatok, akým sú Vianoce, si zaslúži aj túto obetu zo strany životného prostredia.

 

 

A vôbec, niekto si položí aj otázku, či umelý stromček neprináša horšiu ekologickú stopu, ako prinesie odrezanie živého stromčeka. Iný zase bude argumentovať faktom, že živé vianočné stromčeky sa špeciálne pestujú a príroda tým netrpí.

 

No je to tak vždy? Kúpi si každý milovník živých stromčekov tento symbol Vianoc práve na trhoch, ktoré zabezpečia, že o neho nebudú ochudobnené slovenské lesy? A nehovoriac o mestách či väčších obciach, ktoré majú ozdobený veľký živý vianočný stromček, ktorý síce mestu niekto daroval, no musel ho predtým vyrúbať.

 

Áno, vyzerá to krásne. Je to symbol. No musí takto príroda trpieť? Pre jedno mesto je to len zväčša jeden strom, čo je nepochybne kvapka v mori. Ale keď si spočítame všetky mestá, či väčšie obce, ktoré majú takýto stromček vyrúbaný z lesa, tak keď by ich bolo len 100 miest, tak aj tu už hovoríme o malom lese.

 

 

A každý rok je takto použitý a zničený jeden strom. Koľko lesov mohlo byť uchránených a naďalej mohli pomáhať v boji so zmenami klímy. No boli jednorazovo využité, síce na vec, ktorá nás spája, ale v 21. storočí sú aj iné možnosti.

 

Ak hovoríme o mestách, tie by mohli na účel vianočného stromčeka zasadiť či presadiť strom uprostred námestia a mať ho celoročne. Áno, bude to stále tým pádom ten istý strom, ale hriať bude pocit, že tu bude ešte veľa rokov a nemusel pre tento účel skončiť svoju dôležitú úlohu iný.

 

Navyše, keď vedci potvrdili, že stromy medzi sebou dokonca komunikujú a jeden druhému si vzájomne pomáhajú. Rovnako vo veľkom kvetináči môžu mať malý stromček aj domácnosti. A postupne sa môžu tešiť, ako stromček rastie a prináša typickú vôňu po celý rok.

 

 

3. tisícročie nepochybne prináša aj ďalšie možnosti. Ak sa dnes veľa hovorí o virtuálnej realite, ktorá umožní nachádzať sa holograficky na dovolenke, či dostať sa virtuálne do vesmíru, tak sa dokáže pripraviť aj niečo, čo sprítomní živý stromček a jeho vôňu prostredníctvom tohto nového fenoménu.

 

A má to predsa aj výhody. Stromček tam bude, pridá sa aj vôňa, ale nebude potrebné upratovať opadané ihličie. Aj vyzdobený môže byť každý rok inak. Nech už zbožňujete živý, alebo preferujete umelý, tak doba nepochybne bude hľadať aj možnosti zmeny v tejto dôležitej oblasti.

 

Ak totiž hovoríme len o jednom meste, je to skutočne kvapka v mori, ale aj sa spočítajú všetky vyťaté stromy len pre pár týždňov radosti, je to veľké množstvo stromov, ktoré museli zbytočne padnúť. A keď si to spočítame celosvetovo, tak ide o obrovský les.

 

 

Na hľadaní možností, ako to zmeniť, nie je nič zlé. Veď aj samotné Vianoce sú aj o tom, ako sa obdarovať originálne, nekupujeme predsa každý rok tie isté darčeky. Aj príroda si zaslúži náš progres v ceste za hľadaním nových možností, ako ju trápiť čoraz menej. Prečítajte si, čo si prezidentka žela v súvislosti s prírodou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona