Čo preukázali kontroly u producentov slepačích vajec?

NETKY.SK • 7 September 2020, 14:14 • 2 min
Čo preukázali kontroly u producentov slepačích vajec?

Hoci na Slovensku sme už pomyselne splnili niekdajší Kaddáfiho cieľ v Lýbii a u nás už na každého pripadá jedna sliepka, no aktuálne sa mnoho hovorí aj nahrádzaní klietkového chovu.

slovakia

left justify in out

Obchodné reťazce chcú prestať predávať vajíčka z klietkových chovov od roku 2025. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa prostredníctvom svojho hovorcu vyjadrilo, že v súčasnosti je percentuálny pomer vajec od nosníc chovaných v klietkach oproti nosniciam z alternatívnych chovov 75:25. „V roku 2019 bolo vyprodukovaných v slovenských chovoch takmer 746 mil. ks konzumných vajec z toho cca 180 mil. ks z alternatívnych chovov,“ prezradil Andrej Wallner.

 

Bez nútenia
MPRV SR má názor, že v súčasnej situácii nie je vhodné k ničomu producentov nútiť. „V súčasnosti nie je na mieste nútiť chovateľov nosníc aby prešli na iný spôsob chovu. Chovatelia nosníc pred niekoľkými rokmi investovali nemalé finančné prostriedky na úpravu technológie z klietkového chovu na obohatené klietky.“

 

 

Sú flexibilní

Wallner dodal, že naši chovatelia sa snažia byť čo najviac flexibilní. „Slovenskí chovatelia reagujú na súčasnú situáciu a postupne prerábajú časť svojich chovov na voľné alebo iné alternatívne spôsoby chovu nosníc,“ vysvetlil hovorca.

 

Memorandum

Už v úvode tohto roku ministerstvo podpísalo so Zväzom obchodu SR a Úniou hydinárov Slovenska memorandum o spolupráci. Tá sa týka práve oblasti produkcie slepačích vajec.

 

 

Spolupráca

Memorandum prinieslo dohodu „o vzájomnej spolupráci pri navrhovaní projektov na zvýšenie informovanosti spotrebiteľov o typoch a spôsoboch chovu nosníc, spoločné postupy na transformáciu klietkových chovov na podstielkové, voliérové a voľnovýbehové a hľadanie zdrojov financovania na transformáciu“.

 

Kontrola
Samotný štát má cez svoje zákonom ustanovené inštitúcie možnosť kontrolovať prostredie, v ktorom nosnice žijú. „Vhodnosť chovných priestorov pre všetky druhy hospodárskych zvierat je predmetom kontroly zo strany ŠVPS SR (Štátna veterinárna a potravinová správa, pozn. red.) Táto kontrola sa vykonáva pred začatím činnosti chovu,“ objasnil hovorca s dôvetkom, že sa postupuje podľa zákona o veterinárnej starostlivosti a ďalších vykonávacích predpisov. „V roku 2019 bolo vykonaných 50 kontrol v 50-tich chovoch nosníc na Slovensku. Za toto obdobie neboli zo strany ŠVPS SR zistené nedostatky,“ doplnil Wallner.

 

 

Vzorové

Pozitívnym príkladom spoločnosti, ktorá produkuje vajíčka len z podstielkového chovu a z voľného výbehu je Agrodružstvo Kameničná v okrese Komárno. „Nemáme klietkový chov nosníc,“ povedala Alžbeta Ďuraková s tým, že sliepkam nedávajú ani žiadnu chémiu. „Neprikrmujeme nosnice chemickými urýchľovačmi ani podpornými látkami na rast,“ uvádza spoločnosť s tým, že od reťazcov by potrebovali, aby nenakupovali vajíčka z Poľska a nepredávali ich pod našu výrobnú cenu vo svojich reťazcoch“.

 

Hybrav

Podobne vo vzťahu k reťazcom to vidí aj spoločnosť Hybrav a.s., ktorá sa v súčasnosti nesnaží o zvýšenie podielu neklietkového chovu. Aktuálne je u nich pomer klietkových vs. neklietkových vajec 90:10. Aj táto spoločnosť má na obchodné reťazce prosbu v súvislosti s cenami. „Aby nakupovali aspoň za naše výrobné náklady,“ povedal Ivan Gróf.

 

 

Prečítajte si aj prvú časť tohto článku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies