Čo ovplyvňuje rýchlosť topenia permafrostu?

NETKY.SK • 9 Január 2020, 14:56 • 2 min
Čo ovplyvňuje rýchlosť topenia permafrostu?

Neprítomnosť morského ľadu v Arktíde je úzko spojená s topením tamojšej trvalo zamrznutej pôdy - permafrostu. Na historické spojenie týchto dvoch fenoménov prišiel medzinárodný tím vedcov, ktorí skúmali jaskyne na Sibíri.

slovakia

left justify in out

Vedci sledovali jaskynné útvary

Vedci preskúmali sibírske jaskyne, ktoré sa nachádzajú blízko hranice súčasného permafrostu. Počas svojej práce sa zamerali na nájdenie rôznych starovekých jaskynných útvarov, napríklad stalagmitov a stalaktitov, ktoré vznikajú za prítomnosti tekutej vody. Tieto útvary rástli len, keď bol permafrost roztopený. Vedci skúmali tvorbu jaskynných útvarov od obdobia spred 1,5 milióna rokov a zistili jej väčšiu súvzťažnosť s neprítomnosťou morského ľadu, než s vyššími teplotami.

 

img

Vedci z Oxfordskej univerzity skúmajú jaskyne

 

Čo ovplyvňuje topenie permafrostu?
Podľa autora štúdie Gideona Hendersona z Univerzity v Oxforde je pri topení permafrostu, ktoré ovplyvňuje aj teplejšie podnebie, značne rozhodujúce množstvo arktického morského ľadu. "Keď Arktídu zbavíte morského ľadu, je väčšia pravdepodobnosť, že sa permafrost roztopí," povedal. Vedci pracujú s teóriou, že keď morský ľad ubúda, tak sa z oceánu do atmosféry prenáša viac tepla a vlhkosti. Tento teplejší vzduch následne prechádza do vnútrozemia a padá ako dážď, čo vedie k topeniu permafrostu. Vyššia vlhkosť zároveň prispieva k väčšej snehovej nádielke na jeseň, čo zase znamená, že pod pokrývkou snehu sa drží viac tepla z leta, a to tiež destabilizuje permafrost.

 

Topenie permafrostu prispeje k otepľovaniu Zeme
Permafrost, ktorým je pokrytá zhruba štvrtina severnej pologule, obsahuje veľké množstvo uhlíka - zhruba dvojnásobok toho, čo sa nachádza v atmosfére. To sa však v dôsledku otepľovania spôsobeného klimatickými zmenami pravdepodobne uvoľní. Keď sa tento uhlík v podobe oxidu uhličitého a metánu dostane do ovzdušia, sám prispeje k zhoršeniu otepľovania Zeme.

 

img

 

Ako rýchlo nastane topenie?
Vedci predpokladajú, že v nadchádzajúcich desaťročiach bude Arktída bez letného morského ľadu a priame zahrievanie a izolácia snehom urýchlia stratu permafrostu. Ako uvádzajú, zatiaľ nedokážu datovať jaskynné útvary s takou presnosťou, aby vedeli zistiť, ako rýchlo nastane topenie. Tvrdia však, že ak sa to stane, bude to pre svetové vlády, ktoré sa snažia do polovice storočia dosiahnuť nulové emisie, znamenať značné problémy.

 

Riešením je znižovanie emisií
Podľa Hendersona musí úsilie o zníženie emisií uhlíka ísť ďalej, ako je stanovený cieľ. "Ak dosiahneme nulové emisie, stále tu môžu byť prírodné mechanizmy, ako je toto uvoľňovanie z permafrostu, ktorý emituje oxid uhličitý... takže možno zistíme, že potrebujeme ísť pod nulu - z ľudského uhla pohľadu, stabilizovať oxid uhličitý," vysvetlil.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona