Čo odporúčajú odborníci na vytvorenie kolektívnej imunity voči COVID-19?

NETKY.SK • 18 August 2020, 18:02 • 2 min
Čo odporúčajú odborníci na vytvorenie kolektívnej imunity voči COVID-19?

Podľa mnohých odborníkov nestačí, aby malo imunitu voči novému koronavírusu len 50 percent obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa ešte spoločnosť nepriblížila k takej imunite voči koronavírusu, ktorá je potrebná na dosiahnutie kolektívnej imunity. Protilátok totiž musí mať dostatočný počet ľudí, následkom čoho sa šírenie nákazy zastaví. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

 

img

 

Práve prostredníctvom očkovania sa kolektívna imunita dosahuje typicky. Podľa väčšiny vedcov by protilátky malo mať v tele najmenej 70 percent populácie. Pri nižšom čísle sa totiž podľa nich nemusí zabrániť vypuknutiu nákazy. Iní odborníci sa však nazdávajú, že vystačí, ak má imunitu 50 percent ľudí.

 

Riaditeľ núdzových operácií WHO Michael Ryan v utorok túto teóriu odmietol a ľudia by nemali v sebe živiť takéto optimistické číslo. My ako celosvetová populácia sa nepribližujeme k takému stupňu imunity, ktorá je potrebná za zastavenie prenosu tohto ochorenia," povedal s tým, že veriť tomuto číslu nie je riešenie.

 

img

 

Väčšina dosiaľ urobených štúdií potvrdila, že iba do 20 percent ľudí má protilátky proti novému koronavírusu. Podľa poradcu generálneho riaditeľa WHO Brucea Aylwarda, by sa očkovať malo viac ľudí, než len polovica populácie. „Nechceme urobiť chybu. Chceme plán, ktorým dosiahneme vysoké percento, a nenecháme sa uchlácholiť nebezpečne lákavým tvrdením, že (stupeň kolektívnej imunity) môže byť aj nízky," povedal Aylward.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk  Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies