Čo musíte vedieť o kliešťoch? Má zmysel ich nechať testovať?

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 16:25 • 2 min
Čo musíte vedieť o kliešťoch? Má zmysel ich nechať testovať?

BRATISLAVA - Kliešť, napriek svojej nepatrnej veľkosti patrí medzi najnebezpečnejšie tvory európskej fauny. Spôsobuje vážne zdravotné problémy a v krajnom prípade vás môže výlet do prírody stáť i život. Čo by ste o kliešťoch mali vedieť?

slovakia

left justify in out

Najčastejšími chorobami, ktoré prenášajú, sú lymská borelióza, kliešťová encefalitída a ehrlichióza. Približne štyridsať percent ľudí, ktorí majú prisatého kliešťa, nemusia mať po nákaze typické príznaky ochorenia. O chorobe teda vôbec nemusia vedieť, takže tá sa potom rozvinie do štádií, ktoré sú ďaleko horšie liečiteľné. Čo s tým?

 

Keď sa nakazím, ako to poznám?

 

Typickým príznakom prebiehajúcej infekcie boreliózy býva červená škvrna s bledším vnútrom, ktorá sa začína tvoriť po niekoľkých dňoch až týždňoch v okolí miesta prisatia. Obvykle presahuje veľkosť piatich centimetrov a môže sa objaviť aj na iných častiach tela. U niektorých ľudí sa však tieto kožné prejavy nevyskytnú a ochorenie môže bez povšimnutia pokračovať.

 

Nakazený kliešť prenesie choroby vždy?

 

Záleží na tom, v akej veľkej dávke sa pôvodca choroby do tela dostane. Aj preto je testovanie prisatých kliešťov za zbytočné. Prítomnosť vírusu v kliešťovi totiž vôbec neznamená automaticky nákazu človeka. Pravdepodobnosť prenosu je všeobecne asi tridsaťpercentná. Záleží na mnohých veciach vrátane toho, ako je na tom váš imunitný systém alebo ako dlho bol kliešť prisatý.

 

Na prenos kliešťovej encefalitídy teoreticky stačí, keď sa kliešť prisaje na pol hodiny až hodinu, u boreliózy sa udáva prenos infekcie po piatich hodinách, ale aj tu môžu byť rôzne rozdiely.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies